Annons
Nyheter

Elöverkänsliga träffade landstingsråd

Nyheter • Publicerad 12 januari 2009

”Den sladdlösa telefonen och 3 G är de värsta strålningskällorna, men även lågenergilampor är strålningskällor som avger radiovågor!” Så inledde Solveig Silverin från Torsås sin redogörelse för de problem som möter en elöverkänslig i dagens samhälle. Hon talade till tre landstingsråd och inbjuden press i Gärdslösa församlingshem på onsdagskvällen.

De tre landstingsråd från Kalmar, som haft möjlighet att hörsamma inbjudan från organisationerna Vågbrytaren Sydost och Kalmar miljögrupp och som gjort sig mödan att åka de fyra milen på delvis ishala vägar till Gärdslösa, var Anders Henriksson (s), Ann Hellenborg (mp) och Pierre Edström (fp).

Annons

Varför just Gärdslösa församlingshem, frågade vi Susanna Råberg, Mönsterås, som stod för inbjudan.

– Vi sökte en lokal med låg strålning, eftersom en del av oss som deltar här i kväll är elöverkänsliga, och då är tätorter inte möjliga. Jag har bekanta i Sättra och då passade det bra med församlingshemmet här, som visade sig ha en tillräckligt låg strålningsnivå.

Anledningen till att just landstingsråden inbjudits var de problem med strålningskällor som möter alla som besöker ett sjukhus idag.

– Efter en halv minut på Kalmar lasarett blir jag illamående och måste lämna lokalen, berättade Solveig Silverin, som just hade demonstrerat den strålning som avges av en sladdlös telefon.

Sändaren strålar konstant och mycket, medan handtelefonen endast strålar när den används. Den mikrovågsmätare Solveig Silverin använde omvandlade strålningen till motsvarande antal decibel, och det var ett förskräckande antal decibel som tonade ut i rummet.

– Den sladdlösa telefonen borde av hälsoskäl förbjudas, framhöll Solveig Silverin med yttersta skärpa. Den trådbundna tekniken är säker, framför allt borde det installeras optisk fibelkabel.Landstingsråden fick veta att Sverige har alldeles för höga tillåtna riktvärden för strålning som anses ofarlig. Internationell forskning har funnit att mikrostrålning på nivåer under de i Sverige tillåtna kan förorsaka DNA-strängsbrott, kromosomförändringar, sterilitet, missfall, fosterskador, cancer, Alzheimers, hjärntumörer och utbrändhet. EU-parlamentet och EU:s miljöbyrå, EEA, har uppmanat till brådskande åtgärder för att minska exponeringen från mobiltelefoner, mobilmaster samt trådlösa nätverk.

– Det är anmärkningsvärt att vår strålskyddsmyndighet inte bryr sig, kommenterade Solveig Silverin uppmaningen från EU-parlamentet.

Landstingsråden visade sig ha stor förståelse för de framförda synpunkterna, även om ett och annat i den uppmålade situationen möjligen kunde förefalla en aning dramatiskt.

– Om ni vill att vi skall stänga av allt trådlöst i sjukhusen, så har vi ingen bra utgångspunkt för fortsatta samtal, sade exempelvis Anders Henriksson. Jag tror det är svårt att helt återgå till trådbundet. Ytterst måste vi ställa krav på tekniken. För övrigt är vi inte passiva på det här området, vi ställer krav vid alla om- och nybyggnader. Patientaspekten viktig för oss i all planering. Så exempelvis har nu senast elsanerade rum tillkommit i Västervik.

Och Ann Hellenborg:

Annons

– Om allt ni säger stämmer fullt ut skulle alla våra läkare och sjuksköterskor på sjukhusen snart bli sjuka och dö, men det kan ni väl ändå inte mena, fråge-påpekade hon, men räckte samtidigt ut den första handen till fortsatta samtal mellan landsting och elöverkänsliga.

– Vi får ordna ett möte där vår fastighetsavdelning deltar, var hennes förslag, något som med glädje accepterades av de närvarande, på villkor att de fick ha med egna mätinstrument, eftersom man har en erfarenhet att offentliga företrädare inte alltid är beredda att mäta strålning under de nivåer som gäller som tillåtna i Sverige idag.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons