Annons
Nyheter

Eldkvarns hjärta brann i Kackelstugan

Nyheter • Publicerad 4 juli 2008

Publiken i den fullsatta lokalen jublade friskt för Carla och Plura från Eldkvarn, när de drog igång sommarens musikunderhållning i Kackelstugan. Gubbrockarna från Norrköping kopplade i gitarrerna och visade att gammal är äldst.

– Man vill fortfarande göra världens bästa låt. Den dagen man inte tycker att det är roligt, då går man inte upp på scenen längre, säger Plura Jonsson, den ena hälften av hjärtat i Eldkvarn. Den andra hälften, som också varit med sen bandets start, brodern Carla Jonsson, backade upp Plura med sologitarr vid sidan av. Carla, som skrivit flera av Eldkvarns låtar fick också sjunga ett par låtar under kvällens gång.

Annons

 

 Eldkvarns senaste album, ”Svart Blogg“, var deras 29:e album. Plura tror att det blir ett till album i september. Men han lovar ingenting.

– OM vi gör en skiva idag måste den vara otroligt bra för att vi ska vilja ge ut den. Jag har gjort femton demo-låtar som vår producent ska lyssna igenom. Vi får se, säger han.

Drivkraften finns fortfarande kvar hos Carla och Plura som släppte sin första platta i början av 1970-talet.

Vem skriver du för?

– Jag skriver mest för mig själv, men får jag den där känslan så att håret reser sig på armarna, då inser jag att det är bra, och att det kanske kan beröra någon annan., säger Plura Jonsson. ¨

Finns det något budskap du vill förmedla?

– Nej. Men mycket av musiken jag lyssnat på har hjälpt mig att ta mig igenom svåra perioder, jag hoppas kunna göra samma sak med min musik. I alla fall väcka känslor.

 

Plura och Carla bjuder på en varierad spelning. Mellan varven kommer Banjovirtuosen Jesper Lindberg in, och sätter fart på det hela. Bäst i mina öron låter vackra och täta ”Nånting måste gå sönder“. Det är enda gången grabbarna från Eldkvarn verkligen berör mig. Men man kan vara väldigt bra utan att beröra, och det är Carla och Plura.

Annons

Kacklet i hönsgården blir som värst när hönorna i publiken flaxar med vingarna till avslutningsnumret ”Pojkar, pojkar, pojkar“ och banjon plinkar så att Jesper Lindberg i några sekunder studsar som en ung poppojke i sitt yviga gråa hår. Eldkvarn har satt tonen i Kackelstugan.

ANTON MALMBERG

anton.malmberg@olandsbladet.se

 

PluraoCarla.jpg

Bröderna Carla och Plura Jonsson gjorde en uppskattad spelning för de omkring 150 personerna som ryms i gemytliga Kackelstugan. Till höger syns banjospelaren Jesper Lindberg som mellan varven ackompanjerade låtarna.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons