Annons
Nyheter

Eketorp hetast i Valborg

Nyheter • Publicerad 2 maj 2011

EKETORP

Det var ett försök som slog väl ut. Redan nu kan avslöjas att Eketorps borg kommer att ha valborgsmässofirande även nästa år.

Annons

– Jag passar på att fota affischen för nästa valborg, sa Eketorp borgs verksamhetsledare Andreas Juhl och log med hela ansiktet åt de många besökarna.

Eketorps borg kunde inte ha fått en bättre kick off inför säsongen 2011. Omkring 500 personer firade Valborg på historiskt vis.

Parkeringsplatsen var fylld till sista platsen när bågskyttar gjorde sig reda att med pilars hjälp sätta fyr på majbålet.

Det gick väl i vinden sådär, ska väl i ärlighetens namn sägas, men eldtändadet löstes ändå med hjälp av en portion humor.

Många var de barnfamiljer som hade sökt sig till borgen på södra Öland. Lekar och järnåldersaktiviteter lockade.

10-årige Mikael Gustavsson från Mellstaby fick direkt in en fullträff med pilbågen.

– Man skulle hålla såhär, med rak arm, sedan stå med sidan emot och hålla pilen med tre fingrar, förklarade han.

Lätt som en plätt således.

RIDDARE POPULÄRT

Dragkamp, stockkamp och kaninhoppning var annat som drog.

Annons

Riddarrustningarna var också populära att prova.

– Men det fanns väl inte på järnåldern?, var det någon av besökarna som sa.

Nej, men Eketorps borg var en militär garnision ända in på 1200-talet och då hade riddarna gjort entré, inte minst genom korstågen.

NY TRADITION

I blåsten brann majbålet i Eketorp ut snabbt och vid åtta-tiden då evenemanget slutade så var det bara aska kvar.

– I år hade vi egentligen inte räknat med så mycket folk, mer ett litet test. Men det här blev en jättesuccé, säger Andreas Juhl.

– Valborg på Eketorps borg kommer från och med nu att vara en tradition för Ölänningarna och alla andra som vill inleda våren på ett annorlunda och spännande sätt på Ölands stora Alvar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons