Annons
Nyheter

Ekbacka 3 skall läggas ned

Nyheter • Publicerad 22 juni 2007

BORGHOLM

Beslutet är fattat. Avdelning 3 på Ekbacka läggs ner. Åtgärden ingår i det sparpaket som socialnämnden i Borgholms kommun tvingats göra efter ett underskott på 6,4 miljoner kronor.

Annons

Trots protester från personal beslutade socialnämnden på onsdagen att stänga korttidsboendet Ekbacka 3. Men beslutet var inte enhälligt, Ilko Corkovic (s), Maj- Britt Strindhag (kd) och Pia Tärnblom (v) reserverade sig.

STÄNGS DEN 1 JULI

Den första juli stängs nu dörrarna och de fyra äldre som för tillfället bor på avdelningen kommer efterhand att omplaceras till andra boenden.

– Vi har lediga platser att erbjuda men de ska själva få bestämma var de vill bo. Men det kan bara bli bättre eftersom lokalerna nu egentligen inte håller måttet. Nu har de tillexempel inte någon egen toalett och dusch, säger Gudrun Johansson, älderomsorgschef i Borgholms kommun.

Arbetet med omplaceringen beräknas vara färdigt den första september i år.

Men finns det inte en risk för att landstinget får mer att göra, när korttidsplatserna skärs ner?

– Tanken finns att samarbeta mer med sjukhuset och föra en dialog. Det här innebär att rehabiliteringen kan bli bättre, säger Hillevi Österbo tillförordnad socialchef.

TILL HEMTJÄNSTEN

Personalbudgeten från Ekbacka 3 överförs till hemtjänsten och nu väntar arbetet att se över tjänsterna. Nattpatrullen kommer att vara kvar vilket resulterar i en extraresurs för Ekbacka 4. Och man vill påpeka att det inte är personerna som flyttas utan budgeten. Så personalen kan få välja vart de vill arbeta inom kommunen. Genom nedläggningen kan man fylla det behov av personal som behövs i hemtjänsten. Där gapar 16 tjänster tomt och på Ekbacka 3 finns det 11 tjänster som ska läggas ut.

– Till saken hör ju att man måste skiljas från sin arbetsgrupp som man trivs med. Det är som att lämna sin familj och det förstår jag, säger Asta Ivarsson, socialnämndens ordförande.

Annons

– Men målet är att göra det här så bra som möjligt, tillägger Hillevi Österbo.

Vad vill ni säga till personalen som nu omplaceras?

– Det kan också bli positivt att prova något nytt. Men personalen behöver stöd nu, säger Hillevi Österbo.

STORT UNDERSKOTT

Sparkravet för socialnämnden är 6,4 miljoner kronor. Genom stängningen av Ekbacka 3 sparas 1,5 miljoner kronor under 2007. På ett helår sparas 3, 3 miljoner kronor. Men trots stängningen och andra nerskärningar så begär socialnämnden en tilläggsbudget på 4 miljoner kronor av kommunfullmäktige.

Varför har ni fått ett så stort underskott?

– Det beror på allt fler institutionsplaceringar av barn och att stödet för funktionshindrade har ökat. Det är exempelvis fler som behöver särskilt boende och extra stöd, säger Gudrun Johansson.

– På sommaren kommer även sommarölänningarna som generar i en otroligt stor ökning av anställda. Men vi har tankar på att börja föra diskussion med hemkommunerna, tillägger Hillevi Österbo.

Förslaget om flyttning av Klockaregården läggs på is och enligt Asta Ivarsson verkar det som att det bli kvar i Löt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons