Annons
Nyheter

E85 – snart i en mack nära dig

Nyheter • Publicerad 8 mars 2008

FÄRJESTADEN

Under våren kommer Färjestadens Statoil-butik att byggas om och de åtta pumparna bytas ut mot fem, varav en ska tillhandahålla etanol. Detta är en del av en större miljösatsning.

Annons

– Går allt i lås ska det stå klart innan sommaren, säger delägaren Tommy Johansson.

Från och med den första mars i år måste en bränsleförsäljare tillhandahålla minst ett förnybart drivmedel, om försäljningsvolymen överstiger 2 000 kubikmeter motorbensin eller dieselbränsle. Det säger lagen om skyldighet att tillhandahålla förnybara drivmedel, den så kallade pump-lagen. Och det förnybara drivmedlet som förespråkas är E85, etanol.

”KÄNNS HELT RÄTT”

Statoil i Färjestaden säljer cirka 2 000 kubikmeter bensin och diesel varje år, vilket gör att de är först i Mörbylånga kommun som ligger i gränszonen för att följa pump-lagen.

– Hade vi inte gjort det här så hade detta nog blivit en automatstation. Men det här känns helt rätt. Alternativet hade varit att driva den i egen regi men nu vet vi att vi kan satsa framåt, säger Tommy Johansson, som äger butiken tillsammans med brodern Ronny.

Men kravet på övergång till etanol är inte ombyggnationens enda orsak.

– Butiken ska fräschas upp efter Statoils nya koncept, som går åt det miljövänliga hållet.

Dagens åtta pumpar kommer att bytas ut mot fem nya. I anslutning till dessa installeras pumpar för spolarvätska, som kan fyllas på under tiden som bilen tankas.

– Det känns som att det går i helt rätt riktning eftersom vi slipper plasten från spolarvätskans dunkar.

DELAR KOSTNADER

Annons

Kostnaderna för nysatsningen blir minst en miljon och finansieringen kommer att delas mellan ägarna och Statoil.

– Vi står för kostnaderna i butiken medan Statoil betalar pumparna, säger Tommy Johansson.

Hittills har två svenska Statoil-stationer byggts om enligt den nya modellen. Men inom de närmaste åren kommer det antalet att öka till omkring 300 stationer.

– Det är allt större efterfrågan på etanol, som idag är det enda miljövänliga alternativet vi har förutom miljödiesel.

Tommy Johansson menar dock att pump-lagen, som förespråkar etanol, kan diskuteras.

– Visst är det bra att ta fram ett miljöalternativ men vi vet inte alla alternativ idag. Det kostar mycket pengar samtidigt som det ändå är en relativt liten del bilister som kör på etanol.

MALIN MARKLUND

Fakta etanol:Etanol tillverkas av bland annat spannmål, cellulosa, rörsocker eller sockerbetor. Det är ett förnyelsebart bränsle som begränsar utsläppen av koldioxid, vilket i sin tur minskar påverkan på miljön. Merparten av den 95-oktaniga bensinen innehåller idag upp till 5 procent etanol. Bränslet E85 består av 85 procent etanol och 15 procent bensin. För att kunna köra på E85 krävs att bilen är en så kallad FlexiFuel bil. Kraven i pump-lagen kommer att skärpas ytterligare fram till 2010, då bränsleförsäljaren ska erbjuda förnybart drivmedel om den haft en försäljningsvolym på minst 1 000 kubikmeter de senaste två åren. Källa: Svenska Petroleuminstitutet

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons