Annons
Nyheter

Dyster läsning om befolkning

Nyheter • Publicerad 16 maj 2008

ÖLAND

Ölands befolkning minskade med 84 personer det första kvartalet i år. I Borgholm var minskningen hela 61 personer medan den inskränkte sig till 23 i Mörbylånga.

Annons

Liksom tidigare är det lågt barnafödande och hög dödlighet som ligger bakom de dystra siffrorna. I Borgholm föddes blott 18 barn medan 56 personer gick bort. I Mörbylånga är motsvarande siffror 35 respektive 44. Även de tidigare positiva inflyttningsöverskottet har vänt till minus, i Borgholm med 22 personer och i Mörbylånga med 14 personer.

Men hela länet redovisar en ordentlig kräftgång, undantaget tre kommuner. Notabelt är att Kalmar för första gången på flera år minskade, med 33 personer. Och för ytterligare sex kommuner är läsningen en rysare. Hultsfed minskade med 76, Högsby med 22, Mönsterås med 73, Torsås med 45, Vimmerby med 42 och Västervik med 9 personer. Emmaboda, Nybro och Oskarshamn kan dock glädja sig åt mindre ökningar, med 10, 12 och 23 personer.

24 457 PERSONER

Idag uppgår Ölands befolkning till 24 457 personer, 13 585 i Mörbylånga och 10 872 i Borgholm.

– Första kvartalet brukar visserligen visa på minussiffror, men visst är det en tråkig läsning. Men man ska inte bara vara fixerad vid SCB:s statistik, Borgholm har ju extremt många delårsboende, så skulle man slå ut dem på ett år vore den reella befolkningen omkring 13 000 personer. Men eftersom de inte är skrivna i kommunen slår skatteutjämningssystemet hårt, ungefär 30 000 kronor per år för varje förlorad invånare, säger Borgholms kommunalråd Lisbeth Lennartsson.

Det innebär i reda pengar drygt 1,8 miljoner.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons