Annons
Nyheter

Dyster framtid på Öland

Nyheter • Publicerad 29 oktober 2012

ÖLAND

Den på många håll efterlängtade undersökningen om läget i de öländska och några fastlandskommuners framtid är äntligen klar. De närmaste tio åren förväntas bli oerhört tuffa, inte minst ekonomiskt. Är lösningen på problemen en enda effektiv storkommun? Nja, inte nödvändigtvis…

Annons

För drygt ett år sedan drog diskussionerna igång om ett närmare samarbete mellan ett antal kommuner i Kalmarsundsregionen. Det formella initiativet kom från Borgholm och Nybro kommuner via Eddie Forsman (M) respektive Markus Lund (S). Från början bestod gruppen av sex kommuner  Borgholm, Mörbylånga, Kalmar, Nybro, Torsås samt Emmaboda. Men när talet om möjlig sammanslagning till en storkommun kom upp på bordet, hoppade Ann-Marie Fagerström (S) av allt tal om fördjupat samarbete.

Representanter för de kvarvarande fem kommunerna gick dock vidare och anlitade SKL-experten Björn Sundström (Sveriges Kommuner ochLandsting) för att göra en framtidsstudie, en kvalificerad rapport om läget i de aktuella kommunerna tio år framåt i tiden. I uppdraget ingick att se på den demografiska utvecklingen och möjligheterna att klara kompetensförsörjning.

Den mer kontroversiella punkten i uppdraget var att belysa möjligheterna att fortsätta som egna kommuner, samordna verksamhet i kommunalförbund eller bilda ny eller nya kommuner.

LJUSNANDE FRAMTID?

Idag (tisdag) redovisar Björn Sundström vad han kommit fram till inför, får vi anta, andäktigt lyssnande kommunledningar i de fem kommuner som gav honom uppdraget att visa hur framtiden ser ut om tio år.

Ölandsbladet har redan tagit del av rapporten där mängder med olika parametrar, allt ifrån befolkningsutveckling till förväntade skattehöjningar, redovisas i siffror och tabeller.

Är man det minsta lagd åt det pessimistiska hållet kommer man knappast att humma på den ljusnande framtid är vår efter en första genomläsning  särskilt inte om man är medborgare i Borgholms kommun där alla siffror, utom förväntad skattehöjning, pekar nedåt.

VÅLDSAMMA UNDERSKOTT

Att sia om framtiden är givetvis ingen exakt vetenskap. Mycket kan hända, bara om något eller några år, som vi inte har en aning om idag. Men givet de förutsättningar och tendenser som finns just idag kan man med relativt stor säkerhet rita upp tämligen hållbara framtidslinjer.

Redan i inledningen av Sundströms undersökning målas en olycksbådande bild av de närmaste tio åren upp: den offentliga sektorn stor inför oerhörda utmaningar. Under de närmaste 30 åren kommer antalet invånare över 85 att fördubblas. Kostnaderna för pensioner, sjukvård och äldreomsorg beräknas öka i snabbare takt än skatteinkomsterna.

Annons

Kommunernas förväntade resultaträkningar (med värdesäkrade statsbidrag) visar också syn för sägen. Om inget görs kommer Mörbylånga hamna på ett underskott av 42 miljoner vid tioårs-periodens slut ett helt års investeringar (2013). Borgholm ligger än sämre till minus 75 miljoner kronor.

SKALFÖRDELAR

Vad blir då konklusionen av alla dessa dysterheter? Består räddningen enbart i att dem fem kommunerna slås ihop i en enda Kalmarsundskommun?

Nej, inte nödvändigtvis. Björn Sundström har i tidigare intervjuer i Ölandsbladet tryckt på begreppet management ledarskap. Det finns småkommuner som sköts utomordentligt väl och klarar sig bra beroende på kompetent ledning, likaväl som det finn större kommuner som inte hankar sig fram på ett särskilt förtjänstfullt sätt.

I rapporten trycks det dock hårt på att potentialen för att öka effektiviteten i de kommuner som ingår i studien är stor. Exempelvis är kostnaden för barnomsorg, skola med mera generellt betydlig högre i våra fem kommuner än i riket i övrigt. Det strålande undantaget är gymnasieskolan  där fyra av de fem kommunerna samverkar.

Samverkan ser ut att vara nyckelordet, men i rapporten nämns också att det finns ekonomiska incitament för större och färre kommuner, för att inte tala om att större kommuner har uppenbara skalfördelar.

Den avslutande meningen i rapporten lyder dock:

Verklig demokrati kräver att man tar reda på kommuninvånarnas inställning…

 

I tisdagens papperstidning står det mer om hur det ser ut i Mörbylånga och Borgholm.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons