Annons
Nyheter

Dyr värstingresa utan nytta – 19-åring sparkade yngling blodig

Nyheter • Publicerad 9 januari 2006

BORGHOLM/KALMAR

Seglatsen i Medelhavet hjälpte inte, ynglingen från Borgholm har enligt tingsrätten återfallit i brott och döms nu till två månader i fängelse efter en blodig misshandel.– Efter sparkarna och slagen hade jag blod i urinen, berättade den misshandlade i rätten.

Annons

Den dömde 19-åringen orsakade stora rubriker då han 2003 och som 16-åring deltog i en så kallad ”värstingresa” finansierad av Borgholms kommun.

För att bryta en negativ spiral och i en sista utväg betalade socialförvaltningen cirka 700 000 kronor för äventyret i Medelhavet som avbröts i förtid då det visade att båten mest låg i hamn utan vare sig handledare eller aktiviteter.

Resan kritiserades hårt från flera håll och orsakade en mindre politisk kris för Lisbeth Lennartsson, då ordförande i socialnämnden.

slag och sparkar

Sedan hemkomsten har ynglingen förekommit i flera polisärenden och även dömts för brott med böter som följd.

Denna gång väntar fängelse.

– Först trodde jag det var ett skämt. Sen blev jag slagen på kroppen och huvudet och hamnade snabbt på marken, berättade den misshandlade i rätten.

Han hade på öppen gata angripits av två personer, 19-åringen med jämnårig kamrat.

Liggande på marken överöstes han av sparkar.

– Jag försökte krypa ihop och skydda ansiktet genom att hålla händerna framför.

Annons

nekade

I två veckor efter händelsen, som ägde rum natten den 24 februari 2005, hade han fortfarande ont av slagen och sparkarna. Han kissade blod och var svullen på sin ena hand och bakom ett öra.

19-åringen förklarade i rätten att han tilldelat den misshandlade två örfilar och att de tjafsat.

19-åringens kamrat nekade helt till misshandeln.

Förklaringen till misshandeln ska ha varit en mindre incident på nattklubben Palace där 19-åringens kamrat och den misshandlade hamnade i bråk med varandra och blev avhysta av vakterna.

fängelse

Kalmar Tingsrätt anser identifieringen av angriparna som styrkt och att misshandeln ej är av ringa beskaffenhet. De två konstateras också ha ”återfallit i brott” - båda döms till två månader i fängelse.

Skadeståndet bestäms till totalt 11 300 kronor; 10 000 kronor för kränkning, 1 050 kronor för sveda och värk samt 250 kronor för sjukvårdskostnad.

Dessutom ska var och en av de två betala 500 kronor till brottsofferfonden.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons