Annons
Nyheter

Dykare vill gå på djupet med Mars

Nyheter • Publicerad 21 oktober 2011

ÖLAND

I slutet av sommaren upptäckte en dykargrupp det som tros vara regalskeppet Mars. Nu har de lämnat in en ansökan till länsstyrelsen om att få fortsätta dyka för att undersöka skeppet ytterligare.

Annons

– Det viktigaste just nu är att vetenskapligt fastslå fartygets identitet, säger Richard Lundgren, en av dykarna.

Det var i augusti som den spännande upptäckten gjordes. Ett gäng dykare från Ocean Recycling hittade skeppet Mars strax utanför Ölands norra udde. Nu är en ansökan om fortsatt dykning i området inskickad till länsstyrelsen och Richard Lundgren och hans kollegor väntar bara på klartecken.

– Förhoppningsvis får vi beskedet redan i dag (läs i går) så att vi kan sätta ingång med dykningen den 24:e som vi hade tänkt. Tyvärr är det lite sent på året så vi dyker bara oktober ut, sedan får vi använda oss av robotar och soners, men förmodligen ska vi hinna bekräfta att det är Mars på en vecka. Alla som arbetar med det här vet mer eller mindre att det är Mars, men det är mest av akademiskt intresse vi verkligen måste få det bekräftat.

När man sedan kan säga med hundra procents säkerhet att det är Mars, väntar ett enormt arbete.

– Vår första prioritering är att göra en kartering av skeppet och hela det stora området runt om. På så sätt kan man följa slagets händelser på botten och så småningom göra 3D-modeller av platsen så att man kan fortsätta arbetet via datorer, förklarar Richard.

Hela arbetet ska givetvis dokumenteras på många olika sätt och flera företag är inblandade.

– Eftersom detta är en världsomfattande nyhet kommer det nog att bli en av de riktigt coola dokumentärfilmerna, säger Richard.

SKYDDSZON

Trots att fartyget legat helt orört i 447 år är han inte orolig för att någon ska komma och förstöra det.

– Länsstyrelsen har gjort ett jättebra jobb och satte upp en skyddszon vid platsen efter bara två timmar, så snabbt har det aldrig gått innan. Dessutom övervakar kustbevakningen zonen dygnet runt. Den största risken är i mina ögon att det inte finns tillräckligt med resurser eller att media glömmer bort händelsen, berättar Richard.

Annons

Just medialt intresse är Richard och hans gäng väldigt tacksamma för. De kommer att hålla till i Böda hamn och gärna bjuda in till presskonferans när något nytt händer så att den lokala pressen kan följa händelseförloppet.

– Vi vet ju att många är intresserade av vad som händer, inte bara journalister. Därför vill vi att så många som möjligt ska få veta vad som pågår och om vi gör några framsteg, säger Richard som inte utesluter en bärgning av skeppet.

– Men det ligger många steg bort. Det är väldigt mycket som ska göras innan det blir tal om att bärga fartyget. Men så småningom kanske delar av skeppet kommer att visas upp. Det kommer faktiskt att hållas en liten utställning om Mars snart i Kalmar, Västervik och Stockholm för de som vill veta lite mer, avslutar Richard.

AXEL SVENSSON

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons