Annons
Nyheter

Döms igen till skolgång

Nyheter • Publicerad 10 juli 2012

FÄRJESTADEN

Efter att kommunen försökt tvinga dem att föra barnen till skolan med vite dömer nu kammarrätten en familj i Färjestaden att föra barnen till skolan.

Annons

Ölandsbladet skrev förra veckan om en familj i Färjestaden som sedan två års tid undervisar sina barn hemma. Då hade förvaltningsrätten gått emot deras överklagan av Mörbylånga kommuns beslut att kräva dem på 375 kronor i vite för varje dag de inte har tagit barnen till skolan. Samtidigt har en separat process pågått, där kammarrätten har tagit ställning till om de har rätt att undervisa barnen hemma eller inte. Förvaltningsrätten har tidigare dömt emot familjen i frågan, och nu avslår alltså kammarrätten deras överklagande av den domen. Bakgrunden är den nya striktare skollagen som trädde i kraft förra året och som kräver ”synnerliga skäl“ för att tillåta hemundervisning.

ÖVERKLAGA

Familjen sade förra veckan att de skulle överklaga domen om kommunens rätt att ta ut vite till kammarrätten. Även denna dom kan överklagas, till högsta förvaltningsdomstolen, men för det krävs att den ger prövningstillstånd. Det lämnas vanligtvis endast om avgörandet är principiellt viktigt för hur andra fall ska bedömas i framtiden. Paret har tidigare hävdat att den nya lagen kan bryta mot Europakonventionen.

TOBIAS ANDERSSON ÅKERBLOM

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons