Annons
Nyheter

Dödsur skrämde stughyrare

Nyheter • Publicerad 25 november 2011

ÖLAND

Massor av skalbaggar i stugan, gammal mat kvar i kylskåpet, endast kallvatten i köket och bullrande trafik utanför husknuten – det stora sällskapets semester på Öland blev inte som tänkt.

Annons

Nu tvingas stuguthyraren betala tillbaka en del av hyresbeloppet.

I början av juli anlände ett nio personer stort sällskap till Stacketorp för ölandssemester under en vecka. För inkvartering i stuga med tillhörande gäststuga hade de betalat 7 500 kronor, något de snabbt kom att ångra.

BAGGAR

Från deras berättelse till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN):

– Det var dålig kvalitet och ohyra i stugan. Första kvällen invaderades huset av cirka två centimeter stora skalbaggar. Insekterna, som kallas dödsbud, var åtskilliga hundratal och varje kväll fick de jaga samt döda dem.

– I köket fanns gammal mat kvar i kylskåpet, silen i kranen fick rensas för att få ett vattenflöde och det fanns endast kallvatten. Det saknades även utrustning i köket. I duschrummet fanns det å andra sidan bara varmvatten och i tvättstället var det stopp.

– Av stugbeskrivningen framgick inte heller att det var mycket störande trafik nära stugan då den låg sexton meter från Ölands mest trafikerade väg.

Sällskapet kontaktade stugförmedlaren, som inte kunde erbjuda något annat boende.

PRISAVDRAG

I yrkandet begär ressällskapet via en person bosatt i Eskilstuna tillbaka en stor del av den erlagda hyran, närmare bestämt 5 000 kronor i prisavdrag.

Annons

ARN beviljar dem 1 500 kronor.

– Då problemet med skalbaggarna inte åtgärdats finner nämnden att NN är berättigad till prisavdrag, sägs det i nämndens beslut.

Däremot underkänner ARN de övriga klagomålen. Av stugannonsen framgick att stugan ligger vid väg 136 och det är inte visat att klagomålen om vatten, gammal mat, saknad utrustning med mera, med mera framfördes på plats.

Eftersom stuguthyran därmed inte getts möjlighet att åtgärda eventuella fel har sällskapet inte rätt till prisavdrag i denna del, konstaterar ARN.

Med ”dödsbud” avser stughyraren förmodligen den skalbagge som går under namnet ”dödsur”, en strimmig trägnagare.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons