Annons
Nyheter

Djurplågerimål i tingsrätten: Bondens ord mot slakeriets

Nyheter • Publicerad 21 maj 2008

SÖDRA ÖLAND

På tisdagen inleddes rättegången mot den 55-åring från södra Öland som misstänks för djurplågeri, sedan en veterinär på slakteriet i Lammhult slagit larm om att en transporterad tjur varit blockhalt och drabbad av kotledsinflammation.

Annons

Kammaråklagaren Ulrika Grenerfors vill se 55-åringen dömd för djurplågeri. Enligt åklagaren har 55-åringen uppsåtligt eller på grund av grov oaktsamhet låta transportera en tjur trots att djuret haft kotledsinflammation och varit blockhalt, vilket då inneburit extra lidande. 55-åringen själv förnekar brott. Allt var precis som vanligt när djuren lastades på slakttransporten den där morgonen. De skador som veterinären påvisar måste uppkommit under transporten eller på slakteriet, anser försvaret.

– Ett sådant djur kan inte gå på bilen, det är en omöjlighet. Då hade vi fått lyfta på den, säger 55-åringen.

ÅKLAGAREN VISADE BILDER

Åklagaren visade bilder för rätten på djuret hur det såg ut dagen efter ankomsten till slakteriet.

– Som djuret ser ut på den här bilden, den hade vi aldrig skickat, kommenterade 55-åringen.

Åklagare Grenerfors försökte genom slakteriets veterinär bevisa att djurets skador ingalunda kunde uppstått under transporten.

– Kotleden var kraftigt förtjockad. Det tar ett tag innan den blir så, sa veterinären.

”LEDEN ONORMALT SVULLEN”

Försvaret gick hårt åt veterinären. På punkt efter punkt maldes åklagarens teser ned. Kotledsinflammation behöver inte alls ge någon symptom och för det finns det medicinskt stöd. Enligt försvaret har djuret inte haft någon skada vid pålastningen eller i vart fall inte uppvisat några tecken på att ha varit skadad. Men veterinären stod på sig:

– Man behöver inte ha veterinärsexamen för att se att leden var onormalt svullen.

55-åringen har varit djurhållare sedan 1980 och har aldrig tidigare fått någon anmärkning.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons