Annons
Nyheter

Det stora lyftet gick som smort!

Nyheter • Publicerad 29 mars 2006

BORGHOLM

– Det där grejar dom aldrig. Kåken kommer att tippa över ända. Det är för trångt när den ska runt gathörnet.Ja, kommentarerna från ”expertisen” var många när flytten av den gamla badortsvillan från sin plats bakom kyrkan till Krutans trädgård på Tullgatan inleddes på tisdagsmorgonen.Men alla profetior och eventuella förhoppningar kom på skam, allt fungerade perfekt och utfördes med en imponerande precision.

Annons

Vem som skulle utföra det komplicerade flyttprojektet var inte så självklart från början, men den nyblivne husägaren Bengt Nilsson hittade faktiskt husflyttaren i Borgholm.

Håkan Henricson heter han, en kille som vill hålla låg profil och som till vardags har hela världen som sitt arbetsfält. Hans företag Svizza AB sysslar med transporter av tyngre industriutrustning i såväl Kina och Asien som USA och Europa. Och enligt egen utsago var det 18 år sedan han senast flyttade ett hus.

Efter ett par veckor med matematiska beräkningar och svetsning av balkar och andra föreberedelser var det så dags att skrida till verket.

För själva lyftet och transporten hade man rekvirerat ett trailerekipage från ett företag i Göteborg, som anlände på natten efter ett uppdrag i Torneå. Och här handlade det onekligen om avancerad teknologi. Dragbilen, en bjässe av det tyska fabrikatet M.A.N., var fyraxlad och bestyckad med en V10-diesel på 660 hästkrafter. Vilket säkert behövdes för att få snurr på den omfattande hydrauliken.

Själva trailern hade elva hjulaxlar med vardera åtta hjul, vilket betyder att hela ekipaget rullade på 108 hjul.

Att flytta ett hus som är elva meter brett med en trailer som bara har en bredd på 2,70 meter kräver att man hittar tyngdpunkten. Inte helt enkelt när huset är asymmetriskt och har båda murstockarna i behåll.

Men det lyckades bra. Visserligen vägde huset lite tyngre på ena sidan, men det kunde enkelt kompenseras med hydrauliken som vägde upp den.

Så började själva transporten, givetvis i sakta mak. Visst svajade huset lite betänkligt i den första kurvan, men även här var det hydrauliken som rättade till det. Att det långa ekipaget överhuvudtaget kunde komma runt beror på att trailerns fyra främre och fyra bakre hjulaxlar är styrbara och det sker med fjärrstyrning av en kille som står bredvid.

Det var en stor folkhop som samlas för att beskåda färden uppför Kvarngatan. Huset tog förstås större delen av gata och trottoar i anspråk, och några grenar på ett fruktträd i en villaträdgård fick sågas av.

Men sedan började den svåra delen av transportsträckan, när ekipaget skulle svänga ut på Tullgatan.

Annons

Från början hade man tänkt sig att tio hjulaxlar på trailern skulle räcka, men efter att ha uppskattat husets vikt till närmare 110 ton beslöt man att lägga till en för säkerhets skull. Detta innebar samtidigt att svängradien blev något större, och det var först efter lite trixande och baxande som gathörnet kunde forceras.

Ytterligare några trädgrenar fick kapas längs Tullgatan och sedan var man framme vid det stora eldprovet - att backa in kåken till den nya grunden i trädgården. Här uppstod först ett litet problem då dragbilen inte fick fäste för drivhjulen i snövallen på trottoaren. Men det fixades enkelt med att koppla en kätting från trailern till en hjullastare som hjälpte till att dra.

De församlade gjorde naturligtvis stora ögon inför de imponerande manövrarna i det mycket trånga utrymmet och till slut stod huset på sin nya grund. Och husägaren Bengt Nilsson började först nu fatta vilket projekt han satt igång.

– Ja, det blir nog att ta en rejäl whisky ikväll, sa Bengt som också bör vara en stark kandidat till det kulturpris som Borgholms kommun nyligen instiftade.

ROLF NILSSON

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons