Annons
Nyheter

Det stora ”kravkriget” bryter ut

Nyheter • Publicerad 20 mars 2008

FÄRJESTADEN

”Ska dom ha simhall, så ska vi ha simhall.” Det stora kravkriget mellan orterna Färjestaden och Mörbylånga verkar ha dragit i gång. Och mitt i smeten sitter kommunalrådet Kent Ingvarsson (m) – barnfödd i Mörbylånga, men boende i Färjestaden...

Annons

För bara någon vecka sedan (10:e mars) uppvaktade ”Framtidsgruppen för Mörbylånga” kommunalrådet Kent Ingvarsson (m). Gruppen påstår sig vara ”tvärpolitisk” men det är inte riktigt med sanningen överensstämmande. Visserligen består gruppens medlemmar av personer med olika partibeteckning, men de representerar inte sina partier, åtminstone inte officiellt.

– Jag har sagt till de moderata medlemmarna i gruppen (Fredrik Kullman och Johan Svensson, red.) att de inte ska ha sina moderata beteckningar efter namnet när de representerar gruppen, säger också Kent Ingvarsson.

Hursomhelst, gruppen presenterade ett välskrivet program – förre stadsarkitekten och nuvarande Mörbylångabon Johan Lundes hand märks tydligt – och en kravlista där bland mycket annat objektet ”simhall” stack ut ordentligt: ”Enigheten om behovet av en simhall i Mörbylånga måste nu få sitt konkreta uttryck i att en simhall verkligen kommer till stånd i köpingen.”

SIM- OCH ISHALL

Det dröjde emellertid inte så särskilt många dagar innan Mörbylångagruppens lista fick rejält mothugg från den norra kommundelen där Färjestaden är beläget. Där har nu Färjestadens Föräldraförening, Färjestadens Innebandyklubb (FIBK), Färjestadens GoIF, SPF och Villaägarföreningen undertecknat en egen kravlista. En kravlista som slår Mörbylånga med en eller annan hästlängd. Bägge listorna siktar för övrigt in sig på årtalet 2010. I Färjestaden vill man då se:

• Högstadium.

• Träningshall för ungdomar samt multihall med internationella mått för större publik.

• Allaktivitetshus som kulturcentrum – med konserthall med scen, biograf, samlingslokaler med mera.

• Nytt bibliotek.

• Fritidsgård och musikskola.

Annons

• Simhall (naturligtvis).

• Ishall.

• Kommundelskontor med samtliga förvaltningar representerade.

Slutklämmen på kravlistan lyder som följer: ”Samtliga punkter är av vikt om vi ska få en varaktig positiv utveckling för Färjestaden som utgör Mörbylånga kommuns ekonomiska motor.”

200-300 MILJONER

– Jo du, det här handlar om investeringar på en sisådär 200–300 miljoner kronor, säger Kent Ingvarsson med ett torrt skratt.

– Och det motsvara en skattehöjning på två-tre kronor.

Bortsett från de rent ekonomiska inslagen i kravkampen mellan Mörbylånga och Färjestaden är Kent Ingvarsson inte tillfreds med att olika kommundelar försöker spela ut varandra.

– Det här blir en fullkomligt omöjlig situation. Och särskilt kommunpolitiker måste se praktiskt och pragmatiskt på det här. Det blir i längden ogörligt att som politiker presentera en kravlista här som möts av en annan där. Det väcker bara ont blod.

Nu är det, än så länge, inga politiker som skrivit under Färjestadslistan. De ”politiska” signaturerna återfinns på Mörbylångalistan. Men det är nog bara en tidsfråga innan det bildas en fraktion med politiker som bara ser till Färjestadens framtid. Det är inte så långt kvar innan det blir dags för val, och frågan om var den absolut största andelen röstberättigade finns är inte så svår att besvara...

Annons

TVÅ BLIR TRE?

Mörbylångagruppens arbete med att rycka upp orten Mörbylånga ha, bortsett från uppvaktningen, även resulterat i en motion som i sinom tid ska behandlas av kommunstyrelsen.

– Och därefter blir det förmodligen en remissrunda runt om till de olika förvaltningarna. Jag skulle tippa att motionen stötts, blötts och behandlats om cirka fem–sex månader.

Och därefter?

– Jag vet förstås inte vad resultatet blir Men alla bör vara medvetna om, det har ju avhandlats i flera artiklar i pressen om inte annat, att vi faktiskt jobbar på för få till stånd bostadsbyggande i hamnen. Och dessutom är arbete med Sockerbruksområdet i full gång. Att vi inte skulle bry oss tillräckligt om Mörbylånga är definitivt inte sant.

Och hur får man stopp på byträte-tjafset?

– Jag trodde att vi klarat av sådant där onödigt snack för länge sedan. Men en del kanske inte blir nöjda förrän det byggs ett stort krondike strax söder om Runsbäckskurvan.

Eller så blir det inte en folkomröstning om att slå ihop två Ölandskommuner till en enda, utan snarare att splittra ön i tre kommuner...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons