Annons
Nyheter

Det står mellan stiftsadjunkten och domprosten som biskop

Nyheter • Publicerad 5 oktober 2006

ALGUTSRUM

Röstningen bland kyrkans folk på Öland skulle visa sig bli vägledande för stiftet som helhet. Men nästan hälften av rösterna räckte inte för att stiftsadjunkten Sven Thidevall, som visade sig ha i princip dubbelt så många anhängare som domprosten Jan-Olof Johansson, skulle bli vald.

Annons

I går var det dags för biskopsvalets första omgång, där Anders Wejryds efterträdare skulle utses. Strax före midsommar valdes elektorerna (förtroendevalda som skall vara lika många till antalet som antalet anställda präster) och i slutet av sommaren hölls provval. Flest av dessa röster fick då Jan-Olof Johansson, domprost i Växjö, med 22 procent följd av Sven Thidevall, stiftsadjunkt i Strängnäs, med 15 procent.

Totalt åtta kandidater klarade sig över femprocentspärren (dock ej kalmarprästen Dag Sandahl som hamnade precis under) och nominerades, men när Ansvarsnämnden sagt sitt återstod endast sex. Nämnas kan att av dessa var sommarölänningen Anders Albérius, domprost i Skara, den ende med kyrklig ölandsanknytning. Mellan 1973 och 1976 var han stiftsadjunkt för ungdomsarbete och föreståndare för Kastlösa stiftsgård samt församlingspräst i Mörbylånga pastorat.

Men han nådde inte ända fram i torsdagens valomgång. Med drygt 10 procent av rösterna i stiftet hamnade han precis utanför den avgörande valomgången.

ÄNNU EN OMGÅNG

För det blir en andra omgång. Det kom ingen ”vit rök” ur skorstenen på stiftkansliet i Växjö, skulle man kunna säga (för att dra en parallell till påvevalet i Vatikanen). Ingen av kandidaterna nådde över de 50 procent av rösterna, som hade krävts för att valet skulle avgöras i torsdags. Men det var inte långt i från. Sven Thidevall fick nämligen hela 44 procent av stiftets röster, medan Jan-Olof Johansson fick nöja sig med 23 procent i första omgången.

Det var även dessa två herrar som tog hem flest röster på Öland. Av de 28 präster och elektorer som samlats i Algutsrums kyrka, röstade tolv på Sven Thidevall och fem på Jan-Olof Johansson, som där hamnade på delad andraplats med Ingegerd Sjölin, rektor vid Pastoralinstitutet i Lund och för övrigt den enda kvinnliga slutkandidaten. De båda fick fem ölandsröster vardera (domkyrkokaplan Christopher Meakin fick tre röster, Anders Albérius två och Johan F Dalman, handläggare för ekumenik på kyrkokansliet i Uppsala, en enda röst från öns kontrakt).

SMÅTT HISTORISKT

Den 16 oktober står alltså kampen om biskopsstolen i Växjö mellan Sven Thidevall och Jan-Olof Johansson i detta, för stiftets del, smått historiska val. Det var mer än tio år sedan sist. Då var kyrkan ännu inte skild från staten, varför regeringen hade sista ordet genom att slutligen utse en av tre kandidater som röstats fram.

1995 hette stiftets nya biskop Anders Wejryd, som bekant numera innehar ärkebiskopsämbetet. Vem det blir av de två ”finalisterna” är, som i alla val, svårt att sia om. En fingervisning är dock att Sven Thidevall vann en närmast förkrossande seger i denna första omgång över provvalets vinnare Jan-Olof Johansson. Den 19 november kommer en av dem vigas åt ämbetet i Uppsala för att helgen därpå mottas i Växjö domkyrka.

FOTNOT: Torsdagens valresultat är preliminärt till dess att överklagandetiden på tre veckor utgått, räknat från dess det anslagits på stiftets anslagstavla.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons