Annons
Nyheter

”Det springer råttor i restaurangen”

Nyheter • Publicerad 3 juli 2008

 

BORGHOLM

Annons

”Det springer råttor i restaurangen.”

Den äcklade matgästen slog larm till kommunen och livsmedelsinspektör Jan Ekelin riktar nu flera allvarliga anmärkningar mot anläggningen på norra Öland. Rått-problem och ismaskiner fulla av mögel uppdagades under inspektionen.

– Mycket smutsigt i hela anläggningen och stora brister i underhållet. Det fanns en diskussion i förvaltningen om att stänga restaurangen direkt.

De foton Jan Ekelin och miljö- och byggnadschefen Göran Borgö visar från inspektionen dagen före midsommarafton, då sommarrestaurangen på norra Öland var i full drift, är en motbjudande berättelse – bild efter bild visar ingrodd smuts, småkryp, mus- och fågelskit, mögel, utplacerade råttfällor, råttgift och snuskiga hygienutrymmen.

FÖRGIFTADE

Två-tre foton föreställer restaurangens ismaskiner.

– Som du ser är ismaskinerna vid inspektionstillfället fruktansvärt smutsiga med synliga lager av mikroorganismer. Den is som finns i maskinen ska alltså serveras till gästerna, i drinkar, läsk och vatten. En ren hälsofara där gästerna riskerade att bli förgiftade, konstaterar Jan Ekelin.

MÖGLIGT

Vid inspektionen, senare vidimerat av miljö- och byggnadsnämnden, förbjöds restaurangen att använda ismaskinerna tills de ”rengjorts och mikrobiologiska prover visar att isen är tjänlig”.

Inspektionsrapporten innehåller 16 så kallade avvikelser (annat ord för anmärkningar) och sex allvarliga avvikelser.

Annons

Ett axplock:

– I pizzerian är det mycket smutsigt och mögligt längs väggarna

– Städutrustning förvaras direkt på golvet mittemot diskutrymmet, enligt uppgift slås smutsig städvatten ut i diskutrymmet

– I princip hela anläggningen är i behov av underhåll

– Spindlar och spindelnät förekommer lite överallt i anläggningen

– Enligt uppgift från personalen har anläggningen stora problem med råttor och möss. I pizzerian (främst degutrymmet) och i vinkällaren fanns det vid inspektionstillfället spår av musspillning

– Det är allmänt smutsigt i hela anläggningen

Ett 25-tal punkter i rapporten innehåller orden ”smutsigt” eller ”mycket smutsigt”.

FÖRBUD?

Jan Ekelin aktar sig noga för att utse restaurangen till det värsta han sett utan konstaterar krasst:

Annons

– Mycket smutsigt och stora brister i underhållet. Det fanns en diskussion i förvaltningen om att stänga restaurangen direkt, men beslutet blev att de får lite tid på sig.

Enligt miljö- och byggnadsnämndens skrivelse till restaurangens ägare skulle bristerna avseende rengöring och skadedjur ha varit åtgärdade i förra veckan medan avvikelser angående underhåll ska vara åtgärdade senast i morgon (fredag).

HÄLSOFARA

Om inte hotar nämnden med föreläggande och förbud.

– Jag ska dit igen inom kort och då förväntar jag mig att avvikelserna, bristerna, är åtgärdade, säger Jan Ekelin.

Den nytillträdde miljö- och byggchefen Göran Borgö anser att sommarrestauranger har för bråttom i uppstarten.

– Många drar igång utan tillfredsställande rengöring, vilket innebär hälsofara för deras gäster.

– Det gäller att städa och är egentligen inget dramatiskt. Jag ser den här inspektionen som ett natuligt led av vår tillsyn och arbete för att ge råd och stöd så att verksamheten sköts på ett riktigt sätt.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Annons

musfälla.jpg

Från inspektionsrapporten: ”Enligt uppgift från personalen har anläggningen stora problem med råttor och möss. I pizzerian (främst degutrymmet) och i vinkällaren fanns det vid inspektionstillfället spår av musspillning”.

FOTO: BORGHOLMS KOMMUN

ismaskin.jpg

Från inspektionsrapporten: ”Ismaskinerna är mycket smutsiga (ett förbud att använda dem togs under inspektionen)”

FOTO: BORGHOLMS KOMMUN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons