Annons
Nyheter

”Det måste bli återvinning”

Nyheter • Publicerad 20 maj 2011

KÖPINGSVIK

Köpingsvik står fortfarande utan återvinningsstation.

Annons

– Det måste bli en sådan, lovade Stig Bertilsson, styrelseordförande i Borgholm Energi, när han besvarade en interpellation i fullmäktige.

Interpellationen var ställd av Eva-Lena Israelsson (S) och hade två grundfrågor: varför borttagen och när kommer verksamheten igång igen?

Stig Bertilsson (C) svarade på i både skrift och tal.

I skrift förklarades att tidigare mackägare inte fått någon ersättning för markupplåtelsen till återvinningsstationen utan varit nöjda med att ”folk stannade och handlade när de ändå hade ett ärende till återvinningsstationen”.

HYRESTVIST

För två år sedan krävde den nuvarande, och då nya, mackägaren 24 000 kronor i ersättning.

– Detta hände i maj 2009 och vi kände oss utpressade, sägs det i Stig Bertilssons skriftliga svar.

I ersättning för att ordna fram lämplig mark till återvinningsstationer får Borgholm Energi 33 000 kronor per station och år av FTI, Förpacknings och Tidningsinsamlingen, ägt av av Sveriges producenter och med ansvar för att förpackningar och tidningar samlas in och återvinns. Ersättningen ska, förutom hyra av mark, räcka till flera insatser.

– Mackägarens huvudargument till det stora hyresbeloppet var att de får städa så mycket på sin fastighet på grund av nedskräpning från återvinningsstationen, sägs det vidare i styrelseordförandens skrift.

Med sammanbrott i hyresförhandlingarna och ett utgående markupplåtelseavtal kommunen inte var beredd att ta över valde Borgholm Energi att stänga återvinningsstationen.

Annons

KILEN?

I tal påpekade Stig Bertilsson att återvinningen i sig inte är ett kommunalt ansvar.

– Men bekymret är att det är väldigt svårt att hitta ny plats. Det är jobb vi håller på med, vi gör så gott vi kan och det måste bli, avsiktstförklarade han.

En i sammanhanget het plats påstås vara den så kallade ”Kilen” vid infarten till Köpingsvik.

Under tiden för jakten på ny plats är köpingsviksborna hänvisade till återvinningsstationerna i Borgholm och Kalleguta.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons