Annons
Nyheter

”Det krävs en totalrenovering”

Nyheter • Publicerad 19 november 2006

– Det känns tungt, det är inget roligt beslut. Samtidigt finns det inget alternativ.Livsmedelsinspektören Jan Ekelin på Borgholms kommun anser att bristerna på Sörens Bröd är alltför stora och allvarliga för fortsatt produktion.

Nya ägare – nytt tillstånd.

Annons

– När nya ägare kommer måste de söka nytt tillstånd och lämna in aktuell ritning över lokalerna. Därefter görs en inspektion och sedan ställer vi eventuella krav som ska åtgärdas innan produktionen kan starta.

– I det här fallet hade de nya ägarna inte gjort något av detta, ändå var produktionen igång när jag på eget initiativ besökte anläggningen. Och det ska den inte vara, säger livsmedelsinspektör Jan Ekelin.

Under besöket på Sörens hittade Jan Ekelin flera brister i lokalerna och han nödgades till ett andra besök för ytterligare dokumentation, då assisterad av miljöinspektören Stina Dahlblom.

Exakt vad de fann skyddas av sekretess, då uppgifterna anses som arbetsmaterial.

– Vi kan väl ändå säga att lokalerna är väldigt slitna och därmed svåra att hålla rena och det var heller inte rent. Golven är uppruggade och det fastnar smuts.

– Det finns också möjlighet för skadedjur att komma in och det var också förekomst av skadedjur i lokalerna under vårt besök.

Bedömningen:

– Sörens ska få ett beslut där de förbjuds att släppa ut livsmedel på marknaden. Beslutet kommer att motiveras, men inte som i en inspektionsrapport med uppräknade avvikelser.

– Det såg helt enkelt inte bra ut. Enligt min bedömning behövs en totalrenovering av lokalerna och sådant tar lång tid.

gick inte

Annons

Därmed föll möjligheten att ge Sörens dispens.

– Förutom det vanliga tillståndet kan man ge ett tidsbegränsat sådant eller ett villkorat. I det här fallet fanns inte de alternativen, det gick inte, redogör Jan Ekelin.

Hade konkursförvaltaren samma krav mot sig, att det behövdes ett nytt tillstånd?

– Nej, jag lät det bero. Rent juridiskt är den frågan knepig (måste en konkursförvaltare ha nytt tillstånd?) och jag har inte svaret på det.

2004 inspekterades Sörens Bröd med påpekanden som följd, produktionen har ändå fortsatt. Varför har ni inte ingripit tidigare?

– Jag vet inte, det jag vet att den förre inspektören fått svaret att företaget ”ska flytta till andra lokaler”, säger Jan Ekelin.

– Frågan är berättigad, men vi har inte haft, vilket är att beklaga, möjligheten till den tillsyn vi behövt. Vi gör så gott vi kan, inflikar Stina Dahlblom med tillägget:

– Samtidigt är det inte kommunen som har ansvaret för att anmärkningar och påpekanden rättas till, det ansvaret åligger verksamhetsutövaren.

Full produktion för en vecka sedan, nu tvärstopp. Har ni förståelse för de ilskna reaktionerna?

– Det var inget roligt beslut. Å andra sidan är det inte intressant att diskutera hur Sörens såg ut för en vecka sedan eller för något år sedan, eftersom det tillståndet upphört att existera.

Annons

– Det intressanta är hur Sörens såg ut i går... och det såg inte bra ut.

Hur känns det att stoppa en verksamhet med tio anställda?

– Som jag sa, det känns tungt och det var inget roligt beslut.

Även bildmaterialet inspektörerna har från besöket hos Sörens Bröd räknas som arbetsmaterial och kan därmed inte publiceras.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons