Annons
Nyheter

”Det är kontrasterna det hänger på”

Nyheter • Publicerad 13 maj 2011

FÄRJESTADEN

Det är två år sedan sist. På torsdagen var Mörbylånga kommuns tillgänglighetsråd åter tillbaka på Ölands köpstad, för att bedöma tillgängligheten.

Annons

Precis som tidigare är det framför allt kontraster som saknas.

– Det är kontrasterna det hänger på. Knappen där kan inte ens de seende se, säger Gun Olsson som sitter i sin rullstol inne på apoteket.

Hon pekar på en hjälp-knapp vid automaten där kunden kan få en nummerlapp för att hämta ut recept. Knappen är blå, precis som bakgrunden. Tillgänglighetsrådet önskar därför en markering runt den.

– Det får vi försöka åtgärda, inga problem, säger Ann-Greth Råsmark, en av apotekets ägare.

PARKERING NÄRMARE

I maj för två år sedan gjorde tillgänglighetsrådet, som då hette handikapprådet, samma runda som nu. Frågan är hur mycket som har åtgärdats sedan sist. Centrumchefen Birgitta Josefsson möter upp dem vid den nordöstra entrén, där de börjar med att prata om parkeringssituationen. Här önskar medlemmarna i tillgänglighetsrådet att handikapparkeringarna flyttas närmare kundvagnsförrådet.

– Jag tar den frågan med mig, vi ska ändå gräva och flytta runt här, säger Birgitta Josefsson.

Invändigt efterfrågas dörröppnare till toaletterna, bättre ljus och upphöjda knappar i uttagsautomaten samt bättre framkomlighet på ”gågatan” där papperskorgar och gatupratare utgör hinder för de synskadade.

LIVSFARLIGT UTAN KONTRASTER

Men framför allt är bristen på kontraster ett återkommande problem.

Annons

– Ofta är det små saker som stjälper eller hjälper oss. Färger eller upphöjningar, säger Gun Olsson.

Vid besöket 2009 var deltagarna noga med att trappsteg och skyltfönster måste märkas ut för att synskadade ska uppfatta dem.

– Det är väldigt viktigt. Det har hänt olyckor där de har åkt rätt ut, säger Birgit Karlsson.

– Ja, det är livsfarligt, säger Elisabeth Cima Kvarneke (V), ordförande i tillgänglighetsrådet.

Hon är förvånad över att Köpstaden inte verkar ha tagit till sig av tidigare kritik:

– Det har gått två år och inte hänt så mycket. Men det verkar positivt med den nya centrumchefen.

Birgitta Josefsson för anteckningar i ett block under hela rundgången. Hon ser tillgänglighetsrådet som en resurs:

– Som centrumchef har man rätt mycket att ha pejl på och då är det oerhört bra att få proffs som talar om vad man ska ha koll på för att det ska bli säkert.

När hon får ta del av protokollet från torsdagens möte kommer hon att sätta upp en tidsplan för vilka åtgärder som kan genomföras och när.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons