Annons
Nyheter

”Det är fruktansvärt tråkigt”

Nyheter • Publicerad 19 februari 2014

Tilldelningsbeslutet var ett tråkigt besked för Tomas Buss. Familjeföretaget kommer att behöva skära ner ordentligt i sin verksamhet.

– Tyvärr ser det ut såhär i upphandlingar när kommunen bara går på priset och inte väger inte fler parametrar.

Annons

– Det här är fruktansvärt tråkigt, det är tufft, säger Elisabet Angelin, som driver Tomas Buss tillsammans med sin mor Karin Angelin, och fortsätter:

– Det här är ett hårt slag för oss för alla delar i verksamheten hänger ihop. Beställningstrafiken, egna resor och Silverlinjen påverkas av att vi mister skolskjutsarna.

Skolbussarna står inte stilla på somrarna, då används de i Silverlinjen som extrabussar. Nu måste de hyra in extrabussar från andra aktörer vilket blir ett orosmoment och hot mot kvalitén i verksamheten.

Företaget har totalt nio bussar och på helåret har de 15 anställda, nio av dem är fastanställda. Fem bussar används till skolskjutsarna och upptar mellan tre och fyra tjänster. I nuläget skjutsar de 280 barn till skolan men till hösten blir det förmodligen ett 40-tal.

– Det här beskedet blev nästan chockartat. Därför vet jag inte i nuläget hur det ser ut i höst, vare sig vad gäller personal eller fordonsflotta. Men det blir en betydande del av företaget som vi får skära ner.

Besviken på kommunen

De har fått starka reaktioner från elevernas föräldrar. De flesta reagerar på att Tomas Buss förlorade körningen till Köpings skola för att de var fyra öre dyrare per kilometer än Bergkvarabuss.

– Tyvärr ser det ut såhär i upphandlingar när kommunen bara går på priset och inte väger inte fler parametrar. Det skulle ändå bli konkurrens på lika villkor.

– De har möjlighet att lägga in fler villkor i upphandlingen men viktigast för dem är priset. Är det värt fyra öre per kilometer för att Bergkvarabuss ska köra när vi finns här med ny anläggning som är miljöcertifierad? Vi borde ha den bästa möjligheten att bedriva skolskjutsar här.

Lång tradition

Annons

Företaget har kört elever till skolan i 60 år och har stor förankring i bygden.

– Vi känner barnens föräldrar men också deras mor- och farföräldrar. Vi betalar skatt till kommunen och våra anställda också. Tryggheten och de pengarna måste vara värda något för kommunen. Kommunen borde värna mer om sina lokala företag.

Läs hela artikeln i torsdagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons