Annons
Nyheter

De vill minska trafikolyckor med inbjudande rastplatser

Nyheter • Publicerad 24 juli 2009

Genom att göra rastplatser inbjudande för semestertrafikanterna, vill Vägverket och NCC minska risken för trötta förare i trafiken.

– Om de får vila blir de mer uppmärksamma på vägen, säger Susanne Östangård, projektledare på Vägverket Region Sydöst.

Annons

På Öland finns 13 rastplatser med toaletter, från Albrunna i söder till Långerum i norr. Mellan Resmo och Vannborga är det NCC:s rastplatsvärdar Victoria Dahlberg och Pontus Pohlsson som har i uppgift att hålla rastplatserna i bra skick.

– Vi ska besöka varje rastplatser två gånger per dag. Då städar vi toaletterna och kollar så att det ser snyggt ut, säger Victoria Dahlberg.

– Det ska vara trevligt och fräscht, säger Pontus Pohlsson.

De mest besökta rastplatserna på Öland är Idehultet och Halltorp, och värdarnas förklaringar är att dessa är de två första platserna norr om Ölandsbron. I år har Vägverket lagt mellan 300 000 och 400 000 kronor på att fräscha upp de öländska rastplatserna.

– Framför allt har vi satsat på toaletterna. Det ska inte vara sunkiga torrdass, utan istället har vi några sommarrastplatser mellan första april och sista oktober. Dessutom har vi tagit bort toaletter på några platser för att kunna hålla övriga fräscha, säger Susanne Östangård som vill att trafikanterna ska känna sig välkomna att pausa här.

– Det är värdefullt att stanna på rastplatser för trafiksäkerhetens skull. Många olyckor sker på grund av att man somnar eller är okoncentrerad, menar hon.

Ett problem som vuxit de senaste åren är mängden sopor på rastplatserna. Vägverket har ansvar för de sopor som lämnas av folk på resande fot. Det övriga ska höra till den kommunala sophämtningen. Men det är inte alla som följer detta och påsken brukar vara årets första helg när detta märks.

– Då kommer personer till sina sommarstugor för första gången. De rensar skräp och ställer det sedan här, säger Annelie Dahlberg, NCC:s driftsentreprenör på Öland. Rastplatsvärdarna håller med:

– Många som har stuga på Öland vill inte betala sopavgift och ställer det här istället. Jag har sett några som kommit och lämnat en hel sopsäck. Och en som är på genomresa samlar ju inte direkt på sig så mycket sopor, säger Victoria Dahlberg.

Annelie Dahlberg och Susanne Östangård menar dock att situationen med soporna har förbättrats betydligt sedan Vägverket inledde ett samarbete med Ölandskommunerna.

Annons

– Nu har kommunen öppnat återvinningscentralerna så att sommarboende kan slänga sina sopor där. Det har gjort att antalet sopor på rastplatserna minst har halverats, säger Annelie Dahlberg och tillägger:

– Tidigare har vi samlat in kring 130 ton sopor per år på Öland, nu är vi inte ens uppe i 50 ton.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons