Annons
Nyheter

De skiter inte i Östersjön

Nyheter • Publicerad 27 maj 2011

STORA RÖR

Det byggs tömningsstationer i flera av Ölands hamnar. På torsdagen invigdes en nybyggd i Stora Rör. Samtidigt så drog man i gång kampanjen ”Skit inte i Östersjön“. Initiativtagarna vill få båtägarna att sluta tömma latrinen i vattnet.

Annons

Under torsdagen invigdes en ny tömningstation för båtlatriner i Stora Rör. Därmed är projektet ”Skit inte i Östersjön“ i gång. Projektets huvudsyfte är att få en mindre förorenad Östersjö. Ett steg på vägen är att installera flera tömningsstationer runt om Kalmar län.

Tömningsstationen i Stora Rör är den första av flera stationer som ska byggas på Öland. Den närmsta tiden ska det byggas tömningsstationer i hamnarna i Sandvik, Böda, Kårehamn och Bläsinge. Redan tidigare så finns det tömningsstationer i Byxelkrok, Färjestaden och Borgholm.

Bengt Frid är båtägare och tycker att det är ett fantastiskt initiativ men hoppas att man inte stannar där:

– Det finns 900 000 registrerade båtar i Sverige, endast 100 000 av dem har toalett. Hur går de resterande 800 000 på toaletten? Man behöver även fler bajamajor på land i hamnarna.

Även fast bristen på tömningsstationer är ett problem så är den största utmaningen att få båtägarna ändra på sin attityd till tömningsstationer.

– Vi behöver inte tömma de tömningsstationer som finns så ofta. Om båtägarna gör sina behov i vattnet eller om de gör dem på land i hamnarna är svårt att säga, säger Anna Carnelius, sammanordnare på Kalmarsundskommissionen.

Att tömma latrinen ut i vattnet är ett större problem än vad många tror. Tömmer man sin båttoalett i vattnet i en vecka så orsakar man lika mycket föroreningar som en vanlig toalett orsakar under resten av året.

För att få ut informationen så ska initiativtagarna bland annat vara med på Kalmar båtmässa i helgen samt få ut informationsblad till småbåtshamnarna i länet.

Ett viktigt steg mot ett renare vatten togs förra året av regeringen. Då bestämde man att 2014 införa ett förbud mot att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar i det mest känsliga områdena. 2016 blir det ett totalförbud. Sådana förbud finns redan i andra Östersjöländer som Tyskland, Finland och Danmark.

EMIL ANDERSSON

Annons

Fakta

”Skit inte i Östersjön“ är en kampanj där man försöker stävja föroreningen av Östersjön. Huvudmännen bakom projektet är Länsstyrelsen i Kalmar län och Kalmarsundskommissionen. Det finansieras bland annat av LOVA (Lokala vattenvårdsprojekt), ett statligt bidrag vars syfte är att minska föroreningar i Östersjön och Västerhavet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons