Annons
Nyheter

De paddlade runt Öland

Nyheter • Publicerad 27 juli 2012

ÖLAND

19-åriga Jonathan Nylander och Mårten Jarl började färden söderut från Färjestaden förra tisdagen. Efter nästan en veckas paddlande genom motvind, regn och vågor nådde i måndags kväll mållinjen, i form av Ölandsbron.

Annons

Det ösregnade när killarna tog det första paddeltaget vid 11-tiden på tisdagen. Förväntningen var att det skulle ta 3-4 dagar att ta sig den nästan 30 mil långa sträckan runt ön. De hade till och med frågat Kalmar kanotklubb om det var okej att de kom tillbaka lite tidigare med kanoten som de hade hyrt i en vecka. Men efter de tre hårda dagar i motvind och stora vågor hade de bara nått den södra udden. När kvällen närmade sig såg de Långe Jan i fjärran.

– Då fick vi verkligen energi, säger Jonathan Nylander. Trots att de paddlade på hann det bli mörkt innan de hann fram. När mörkret föll gick det dock inte att gå i land, så de fick fortsätta framåt. Den sista biten innan udden var det bara ett par decimeter djupt, så där fick de bogsera kanoten till fots i flera kilometer innan de nådde udden, vid 2-3 på natten, berättar de.

”NI KOMMER

TA LIVET AV ER“

Jonathan och Mårten har mött mycket reaktioner längs med vägen och flera som har cyklat och seglat runt ön, eller gått fyr till fyr. Men ingen som paddlat kanot. Kanoten de använde var en kanadensare, som är svår att hålla balans med ute på öppet vatten.

– Dessutom är kanadensaren ganska öppen så om det kommer vågor så kommer vattnet rakt in, säger Mårten Jarl.

En av de starkare reaktionerna de fick kom från ett seglarpar i Mörbylånga. ”Ni måste åka tillbaka och skaffa en kajak, ni kommer ta livet av er“, ska de ha sagt till killarna.

PROJEKTARBETE

Båda två går på John Bauer-gymnasiet, Jonathan (som bor i Färjestaden) i Kalmar och Mårten i Halmstad. De känner varandra därifrån, från en gemensam skolresa till Idre fjäll. Idén att paddla runt Öland kläcktes när Jonathan gick andra terminen i tvåan – det blev sedermera hans projektarbete. Redan från början var tanken att det skulle vara äventyrligt och utmanande, även om de kanske inte hade föreställt sig riktigt hur tufft det skulle bli.

– Det har bara varit två hela dagar med sol, inget glassarväder direkt, säger Mårten Jarl.

Annons

På östsidan av ön fick de dock medvind och som mest uppskattar de att de paddlade ungefär 6 mil på en dag. De första dagarna var det betydligt mindre. Där fick de även alla kläder och mobiltelefon nedblötta, eftersom väskan inte var vattentät. l slutändan tycker de dock att det har varit värt det, trots motgångarna.

–Annars lär man sig ingenting, säger Jonathan Nylander.

TOBIAS ANDERSSON ÅKERBLOM

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons