Annons
Nyheter

De dansar med själen

Nyheter • Publicerad 27 juni 2008

Redan utanför fritidshuset Zokker hörs musiken. Det är inte bara låtskrivarlägret som slår an tonen av skapande den här veckan. Ett dansläger pågår också i huset. Där utvecklas sju tjejer inom modern dans.

Det är ett sammansvetsat gäng som rör sig i mjuka rörelser runt spegelsalen. Ibland dansar de enskilt, ibland i par eller grupp. Det märks inte att vissa är erfarna dansare medan andra provar för första gången.

Annons

– Med modern dans behöver man inte ha någon kunskap innan. Det handlar inte bara om fysiken utan om insidan, man dansar med själen, säger ledaren Destiny Johannah Bergvall.

Frida Karlsson och Angelica Johansson från Mörbylånga känner sig väl hemma i salen. Här brukar de vara efter skolan så fort de får möjlighet. Oftast för skojs skull. Men de tränar också discodans en gång i veckan inne i Kalmar. Tjejerna ville vara med på lägret för att lära sig fler danstekniker och det här är första gången de testar modern dans.

– Det här är helt annorlunda mot vad vi brukar dansa, mer personligt, säger Frida Karlsson.

Lägret anordnas av Dans i sydost, ett samarbete mellan Region Blekinge, Regionförbundet i Kalmar län och Regionförbundet södra Småland.

– Det här lägret är en del av vår satsning på dans, säger danskonsulenten Tanja Maugalanayagam.

Eftersom det här är lägrets första år, har det i första han riktat sig mot ungdomar i Kalmar län. Men nästa år är tanken att alla tre regioner ska vara med. Det har också funnits planer på att dans- och låtskrivarlägret ska ha ett samarbete, där dansarna kan göra koreografi till låtskrivarnas musik. Men det har inte blivit så mycket av det just i år. Arrangörerna hoppas istället att ett sådant samarbete kan förberedas till nästa sommar. Idag, lördag, ska båda lägren tillsammans ha uppvisning och leverera det de skapat under veckan.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons