Annons
Nyheter

De ber om fler förskoletimmar

Nyheter • Publicerad 26 januari 2008

FÄRJESTADEN

Förskolans 15-timmarsregel är förlegad och bör ses över. Det anser ett föräldrapar till en snart femårig pojke i Färjestaden. Skolnämndens ordförande Sven Stenson (m) har lovat att följa föräldrarnas uppmaning och se över regeln.

Annons

Till sommaren får pojken ett syskon, och ska därför enligt reglerna endast tillbringa 15 timmar per vecka på förskolan. Föräldrarna anser dock att pojken är i behov av den sociala verksamheten och umgås med jämnåriga barn, särskilt med tanke på att de senare ska gå i samma förskoleklass. ”Det måste finnas mer flexibilitet där varje barns behov ska vara grunden. Vi i vår familj betalar gärna full taxa för den här möjligheten”, skriver föräldrarna i ett brev till skolnämnden.

UTREDNING

Det är nu upp till skolchef Ann Willsund att fatta beslut i ärendet.

– Jag kommer att göra en utredning där jag ser till barnets individuella behov och pratar med föräldrar och personal på förskolan. Visar det sig att barnet behöver träffa sina kompisar så är det mycket som talar för att han kan få fler timmar.

Huruvida 15-timmarsregeln är förlegad eller inte, blir en principfråga som tas upp i skolnämndens kommande möte.

– Regeln måste ju ha kommit till av en anledning. Vi får se till att försöka ändra den i detta fall, och kanske även i andra fall. Det är viktigt att anpassa så långt det går, om det inte drabbar verksamheten, säger nämndens ordförande Sven Stenson (m).

TÄNKA BRETT

Om den aktuella familjen får rätt till fler förskoletimmar per vecka, finns möjligheten att fler föräldrar kan komma med samma förfrågan. Det är Sven Stenson medveten om.

– Så är det ju alltid, till exempel även med nattomsorg. Men det gäller att tänka brett och se till hela verksamheten, inte bara säga ja för att just den familjen behöver det.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons