Annons
Nyheter

Dämmet ska rädda världen  

Nyheter • Publicerad 11 november 2011

MÖRBYLÅNGA

Dämmet i Mörbylånga har invigts och nu är samhället skyddat mot översvämningar.

Annons

– Det känns väldigt bra, Vi gör dessutom något bra för miljön och har skapat ett strövområde för invånarna, säger Kent Ingvarsson, kommunalråd.

I torsdags invigdes dämmet i Mörbylånga som började byggas i somras av NCC. Mörbylånga kommun, Linnéuniversitetet och länsstyrelsen har finansierat bygget.

Kent Ingvarsson inledde med att hålla tal för den samlade skaran.

– Detta är ett led i denna expansion i området. Det ska förebygga översvämningar, minska fosforutsläppen och skapa ett trevligt strövområde för möbrylångaborna, sa Kent Ingvarsson.

STOPPAR HOTET

Sedan var det K-G Jonsson, tekniskchef för kommunen och projektledare, som talade om dämmets uppkomst.

– Det började med dämmet i Färjestaden och sedan tog det några år. Nu är det färdigt och nu stoppar vi kraftiga översvämningar som hotat samhället, I samband med snösmältningen.

– Framöver är tanken att sätta upp en informationstavla om miljövården, bänkar och broar. Vi har även grävt djuphålor som ska skydda smådjuren i dämmet om det blir torka på sommaren. Vi har även tänkt på fågelskådarna när vi har byggt det här. Jag tycker vi har tänkt till ordentligt och hoppas att det går bra, fortsatte han.

DROG UR PROPPEN

Tommy Claesson, lärare på Linnéuniversitetet i miljövetenskap och docent i geologi, tog över och berättade om miljönyttan.

Annons

Samtidigt drog de ur proppen och vattnet forsade ut i diket och vidare mot sockerbrukets gamla dammar.

– Lösningen på fosfor-problemen finns i naturen. Men nu har vi hjälpt naturen på traven. Vi har lagt dit krossad kalk som ska filtrera vattnet från fosfor. Det har varit lyckat i labratoriestudier och nu får vi se hur det fungerar i verkligheten. Det känns kul. Framöver kommer vi att göra undersökningar och detta är en fantastisk möjlighet. Nu kan vi rädda världen, sa han.

Kent Ingvarsson är nöjd med dämmet.

– Det känns väldigt bra. Samhället höll på att dränkas för några år sedan och detta är nu ett skydd. Vi gör dessutom något bra för miljön och skapar ett strövområde för invånarna.

Jonas Josefsson har varit med och byggt dämmet. Även han är nöjd.

– Vi brukar vara under jord och jobba. Men det var kul att göra något som syns för en gångs skull. Resultatet blev jävligt bra, sa han.

ALEXANDER JENSEN

alexander@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons