Annons
Nyheter

Cykelsida för bättre säkerhet

Nyheter • Publicerad 11 januari 2008

ÖLAND

Öland har få bilfria cykelvägar. Genom en ny hemsida om öns cykelmöjligheter, vill ölandskommunerna visa att mycket finns att göra för säkerheten.

Annons

Hemsidan Cykla på Öland, startade i början av december. Den är ett projekt finansierat av EU och de båda ölandskommunerna.

– Det här är egentligen ett gammalt projekt som pågått sedan 1980-talet, eller kanske ännu tidigare, men gått i graven. Nu ligger det i tiden. Många turister vill göra saker istället för att bara ligga på stranden, säger Ylva Lönnbom som arbetat med projektet.

Syftet är i stort att informera om cykelmöjligheter, både för turister och året runt-boende. Men det finns också en annan tanke med hemsidan.

– Förhoppningsvis väcker den intresse så att turister kommer hit och sedan ställer krav på fler bilfria vägar, säger Ylva Lönnbom.

AKUT BEHOV

Hon menar att Öland är i akut behov på cykelvägar.

– Det märks hur populär cykelvägen mellan Färjestaden och Mörbylånga är, där kan de cykla utan att känna av trafiken. I övrigt på södra Öland finns egentligen bara den gamla järnvägsbanken som är trafikfri, annars är det väg 136 och 943 som gäller och där är det mycket hård trafik.

Enligt Ylva Lönnbom påverkar detta både boende och sommarbesökare:

– Turister som kommer hit och har tyckt att det varit otäckt att cykla kommer inte tillbaka, sedan sprider de det vidare. Det finns mycket att göra för att förbättra våra cykelvägar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons