Annons
Nyheter

Cykelfärja från centrum till centrum

Nyheter • Publicerad 27 mars 2006

Cykelbussen skrotas.I stället sjösätter Vägverket sin nya idé ”Skepp och hoj”.

En cykelfärja ska från och med i sommar transportera gångare och cyklister från Kalmar till Färjestaden. Från centrum till centrum.

Annons

I och med att hastigheten höjs på Ölandsbron så kommer ett totalt förbud att införas för fotgängare och cyklister, vilka istället hänvisas till den nya färjelinjen.

– Tanken är sedan att förbindelsen ska vara öppen från mars fram till oktober. Satsningen knyter väl an till de planerade gång- och cykelvägssatsningar som Vägverket inom de närmaste kommande åren kommer att göras på sträckan Mörbylånga -Färjestaden-Borgholm, säger Karl-Gunnar Edman, samhällsplanerare på Vägverket Region Sydöst.

Första åren då cykelbussen trafikerade Svinö-Träffpunkt Öland visar statistiken att 30 000 nyttjade möjligheten. De senare åren har trenden varit vikande, ner mot 22 000-24 000.

Cykelfärjan är en vidareutveckling av cykelbussen. Målsättningen är att knyta samman de bägge attraktiva stadskärnorna.

Vinsterna förväntas bli många:

* Förbättrad arbetspendling centrum-centrum.

* Skolpendling.

* Minskade parkeringsbekymmer i Kalmar.

* Friskvård.

En viktig förutsättning för att projektet ska lyckas är att restiden inte blir längre än med cykelbuss.

Annons

– Överfarten får ta max 15 minuter, säger Karl-Gunnar Edman.

Medan cykelbussen var gratis kommer cykelfärjan att kosta någonstans kring 20 kronor enkel biljett och 30 kronor för en tur- och returbiljett. Pendlare lär erbjudas möjligheter att köpa månadskort.

Risken finns att några cykelentusiaster trots allt kommer i kläm när det totala cykelförbudet träder i kraft. Det finns enligt Vägverket en handfull pendlare som även vintertid pendlar mellan hem och arbete per cykel. De nya planerna gör att de måste söka andra transportmedel under tiden oktober-mars, då färjan är kvar i hamn.

I dagarna håller Vägverket på att ta in de sista anbuden från intresserade redare för sommarens trafik.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons