Annons
Nyheter

Cementa planerar för vindkraft

Nyheter • Publicerad 2 maj 2011

DEGERHAMN

Vindkraftverk som motsvarar knappt en sjättedel av hela Ölands elbehov. Det planerar nu Cementa för och bjuder nästa vecka in hela bygden till ett stort informationsmöte.

Annons

Det är 02 vindkompaniet och Cementa som nu tillsammans undersöker möjligheten att bygga sex vindkraftverk vid stenbrottet söder om Degerhamn. Denna del av norra Albrunna har sedan innan pekats ut som lämplig för vindkraft i Mörbylånga kommun och i planen skulle tre anläggningar hamna på Cementas mark och tre på angränsande område.

– Men innan vi lämnar in någon ansökan så ska vi först och främst träffa allmänheten och dessutom göra en miljökonsekvensbeskrivning, säger Thomas Lind, fabrikschef på Cementa i Degerhamn. Mötet kommer att äga rum den 12 maj i Södra Möckleby, Folkets hus, och inbjudan har gått ut till 500 närboende kring Degerhamn samt representanter från kommunen. Tanken är att utgå med information och ta emot synpunkter.

– Vi vet att det är många som har tankar kring en sådan här satsning. Därför vill vi ha en öppen dialog.

8000 HUSHÅLL

Platsen för den tänkta anläggningen är en av Sveriges bästa vindlägen och de sex vindkraftverken skulle kunna producera el som motsvarar förbrukningen för ungefär 8000 hushåll, 15 procent av Ölands elbehov. En idé som undersöks är möjligheten till att ansluta anläggningen direkt till cementfabriken och täcka den egna förbrukningen.

– Vi kan på det här sättet minska vår klimatpåverkan genom begränsade koldioxidutsläpp. Sedan får vi lägre kostnader för vår el också, konstaterar Thomas Lind som även framhåller att en del av de pengar som satsningen innebär ska komma samhället till nytta. Detta kan till exempel ske genom en så kallad bygdepeng, vilket innebär att de närboende får diskutera vart pengarna ska gå.

– Men än så länge har vi inte någon aning om vi kommer få tillstånd till anläggningen. Det är en lång process.

När räknar ni med att lämna in ansökan?

– Förhoppningsvis i höst. Sedan måste man räkna med att sådana här projekt kan dra ut på tiden, med överklaganden.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons