Annons
Nyheter

Cementa hotas av stort vite: ”Bara ett litet missförstånd...”

Nyheter • Publicerad 17 januari 2008

DEGERHAMN

Arbetsmiljöverket gör sig för ögonblicket redo att göra ett tillslag med en tvåmannadelegation på Cementa i Degerhamn. I potten ligger ett vitesbelopp på en halv miljon kronor. Platschefen på Cementa, Torbjörn Granqvist, är dock inte särskilt orolig:

Annons

– Det hela är ett litet missförstånd...

Häromveckan höll Arbetsmiljöverket ett av sina sedvanliga sammanträden i Växjö. En tung punkt på dagordningen, ett hotande vitesbelopp på 500 000 kronor, berörde Cementa i Degerhamn. Nu blev det inget beslut – den här gången.

– Nej vi har en del frågetecken att räta ut först, säger Peder Björk, kemist på Arbetsmiljöverket.

EXPLOSIONSRISK?

Vad rör då det hela sig om? Kortfattat handlar det om explosionsrisker och säkerhetszoner. Arbetsmiljöverket kräver, förståeligt nog, att en arbetsmiljö där det förekommer explosionsrisk ska zonindelas i olika riskzoner. Dessutom måste företaget, alltså Cementa i det här fallet, ta fram ett så kallat explosionsskyddsdokument. Vad är det på Cementa som föranleder Arbetsmiljöverket att titta närmare på just Cementa när det gäller risk för explosioner?

– Koldamm. Cementa använder kolugnar i sin produktion, i sina kolverk. Och just koldamm är farligt med hänsyn taget till explosionsrisker.

STRAFFSANKTION

På Cementa är man givetvis även medvetna om detta. Man tog också fram de begärda dokumenten och gjorde allt annat som ålagts företaget.

– Men sedan kom meddelande om att man skulle företa en viss ombyggnation. I det sammanhanget ansökte företaget om avsteg från de paragrafer som reglerar arbetet med explosionsfarliga material. De paragrafer som vi talar om är straffsanktionerade. Och det är absolut inga gummiparagrafer som man kan tänja på eller göra avsteg ifrån, förklarar Peder Björk.

EJ NÖJD MED SVAR

Annons

– Vi ålade företaget att de skulle vara klara med allt arbete som rör de aktuella paragraferna före årsskiftet. Och vi fick ett svar i december. Men det räckte inte för att räta ut de mängder med frågetecken vi har kvar.

Och det är därför som viteshotet hänger över Cementa?

– Ja, just det.

Närmast, någon gång i början av februari, ska Arbetsmiljöverket besöka Cementa för att få klarhet i om företaget gjort det som ålagts dem.

– Och därefter kan vi besluta om det blir ett vitesföreläggande på en halv miljon kronor eller inte.

”INGA PROBLEM...”

Platschefen på Cementa, Torbjörn Granqvist, tar hotet om böter på 500 000 kronor (i en första vända) med knusende ro.

– Det hela är ett litet missförstånd. Vi missade helt enkelt med att svara på en skrivelse från verket. En ren formaliasak.

Men 500 000 i potten är väl inte enbart formalia?

– Nej, förvisso inte. Men vi har gjort vad som ålagts oss. Så det är egentligen inga problem.

Annons

Arbetsmiljöverkets delegation kommer alltså inte att hitta något att klanka ner på?

– Nej, det tror jag inte, hoppas Torbjörn Granqvist som för övrigt tycker att Cementa ångar på alldeles förträffligt.

– Vi har uppnått de miljömål och energisparmål som vi har satt upp. De återstår bara lite fintrimningar här och var. Och leveransbudgeten, det vi producerar för marknaden i företaget har ökat jämfört med föregående år. Det mesta är uppåt.

Så det bara att hoppas att Arbetsmiljöverket inte lägger sordin på den hyfsat glada stämningen på företaget...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons