Annons
Nyheter

Bullus brygga borta: Omstridd brygga är nu ett minne blott

Nyheter • Publicerad 12 januari 2008

BORGHOLM

Ölands mest omstridda brygga är ett minne blott. Bullus brygga i Borgehage för till slut för det juridiska trycket.

Annons

– Bryggan är borta sedan årsskiftet, konstaterar Håkan Knutsson på länsstyrelsen.

Att angöra en brygga har sina sidor, att bygga en 40 meter lång skapelse av trä och sten rakt ut i Kalmarsund utan nödvändig pappersexercis och grannarnas medgivande tillhör definitivt avdelningen ”extremt-svårt-men-med-flyt-kan-det-gå”. För de London-baserade systrarna Camillla, Annica och Claire Bullus, med exklusivt sommarhus i Borgehage och familjen Bernadotte nästgårds, blev det dock haveri och grundstötning.

UNDERKÄNDES SOM BRYGGA

Efter klagomål från grannar, ej från Carl XVI Gustaf med familj, kom länsstyrelsen på besök och fann att bryggan var ett svartbygge – därmed var den juridiska processen igång och kvarnarna malde mer än långsamt. I december 2005, efter något år av träta och skriftväxling, synade Miljödomstolen i Växjö Bullus-systrarnas stramt eleganta bryggbygge för att i den följande domen instämma i länsstyrelsens slutsats: ”svartbygge och ta bort”. Överklagan följde och i april 2007 var det återigen dags för juridiskt finbesök, då i form av Miljööverdomstolen.

Rättens dom: Bryggan underkändes som brygga. ”Piren är så iögonfallande att den verkar störande och har en negativ påverkan på landskapsbilden. Vid en sammanfattande avvägning finner Miljööverdomstolen att skadorna och olägenheterna för de allmänna intressena överväger de fördelar som piren har för systrarna Bullus”, skrev de lagkunniga från Svea Hovrätt och Bullus-systrarnas sista hopp ställdes till Högsta Domstolen – där bryggbygget i Borgehage inte fick prövningstillstånd. Den 6 september meddelade Högsta Domstolen att Miljööverdomstolens dom därmed stod fast.

– I och med Högsta Domstolens beslut hade fastighetsägaren tid fram till sista december att ta bort bryggan och nu är den borta. Den försvann dagarna innan årsskiftet, meddelar Håkan Knutsson på länsstyrelsens miljöresursfunktion.

LÄNSSTYRELSEN EJ HELT NÖJD

Ett besök på platsen bekräftar länsstyrelsens uppgifter – Bullus-barnens fastighet med unikt strandnära läge är numera helt renons på brygga/pir. Spåren efter den omstridda skapelsen är få, där bryggan låg guppar flera svanpar i den höga sjön och på land berättar nästan inget att trä- och stenkonstruktionen funnits där. Endast spåren från tunga maskiner avslöjar att något hänt på stranden och i omgivningarna.

– Utan att veta säkert har stenen från bryggan använts till vägfyllning, tror Håkan Knutsson.

Samtidigt är länsstyrelsen inte helt klara med ärende 531-1887-06, ”Föreläggande om borttagande av utfyllnader i vattenområde på fastigheten Rengekulla 1:1 och 1:2 i Borgholms kommun”. Bryggans ”utrivning” är inte nog.

Annons

– I länsstyrelsen beslut sägs att strandskoningen ska ordnas på ett speciellt sätt gällande lutning och annat och där har fastighetsägaren gjort något som vi inte är förtjusta i. De har i stället byggt ut den gamla strandskoningen.

– Men vi ska dit på besiktning på måndag och förhoppningsvis är den saken numera åtgärdad, säger Håkan Knutsson.

MICHAEL STÅHL

Fotnot:Systrarna Bullus bor samtliga tre i London och har inte kunnat nås för kommentar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons