Annons
Nyheter

Budget 2012 i disharmoni – fattas 27 miljoner

Nyheter • Publicerad 5 oktober 2011

BORGHOLM

Finnes: 525 miljoner kronor.

Annons

Önskas: ytterligare 27 miljoner kronor .

– Budget 2012 är bekymmersam, medger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C).

Borgholm är återigen i budgettrubbel. Två dagar av budgetsamtal i stadshuset mellan budgetberedning och nämnder resulterade i:

– Nämnderna får gå hem igen, fundera och prioritera och sedan komma tillbaka till budgetberedningen. Vi skjuter på budgetbeslutet till i december, säger Alliansstyrets Eddie Forsman (M).

BETALAR

Budgetberedningens förslag till nämnder och styrelser var oförändrad ram. Önskemålen desto större.

– Alla vill göra bra saker, men mål och medel måste gå ihop. Som vanligt är det ett givande och tagande, säger Eddie Forsman och varnar för underskottsbudget.

– Då får vi svårt att komma ifatt.

Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson konstaterar att nämndernas äskanden slutar på 27 miljoner kronor mer än vad budgetberedningen tänkt ge dem.

– Därför får samtliga nämnder hemläxa och vi (budgetberedningen) kan också se att de har beredskap för att jobba med oförändrade ramar, säger hon.

Annons

En negativ ekonomisk faktor i sammanhanget är Borgholms nya roll i utjämningssystemet där kommunen gått från mottagare till betalare.

– 2010 fick vi tio miljoner kronor, i år är det plus minus noll och 2012 ska vi betala tio miljoner, berättar kommunalrådet.

RÄCKER INTE

Oppositionens Ilko Corkovic (S) anser att kommunens skatteintäkter nu nått en kritisk nivå.

– De räcker inte till, kommunen måste jobba mer på att öka skatteintäkterna. Nyckeln till inflytt är näringslivet och jag känner att vi inte satsar tillräckligt på näringslivsfrågorna, de ligger inte ens på kommunledningens bord utan i Ölands Näringslivskontor ihop med Mörbylånga. Och hur intresserade är Mörbylånga av än mer inflytt?

På åtta år har Borgholm tappat cirka 500 invånare, ett tapp som syns i plånboken.

– 20 miljoner kronor mindre. Om det fortsätter så här...det finns de som verkar tro att saker och ting löser sig av sig självt och anser att jag är negativ, men det är jag inte, jag är realist och något måste göras.

Din syn på budget 2012?

– Vi är i ett läge där man måste vrida och vända på allt. Sedan bör det ske en viss omflyttning från skolan till det sociala, det säger sig självt.

Samtidigt manas nämnder och styrelser till största försiktighet redan i år.

– Värdeminskningen i pensionskuldssystemet gör att kommunen måste skjuta till 2,8 miljoner kronor och de pengarna måste tas i bokslutet för 2011, det kravet fick vi på oss för några dagar sedan, berättar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons