Annons
Nyheter

Brita Borg har avlidit

Nyheter • Publicerad 5 maj 2010

LÖTTORP

Sångerskan, skådespelaren och 50-talets schlagerdrottning Brita Borg har avlidit i Borgholm. Hon blev 83 år gammal.

Annons

Brita Borg föddes på Söder i Stockholm i en familj med musikaliska föräldrar och åtta lika musikaliska syskon. Redan som sjuåring stod hon första gången på scenen i Minervaskolan där hon nyss börjat. Hennes första framträdande var att med svärtat ansikte framföra Svarta Sara.

Brita Borg var välkänd som sång-, musik-, revy-, film- och teaterartist. Hennes första skiva kom ut 1943. Karriären inom artistbranchen startade på allvar 1946, och sedan dess har hon setts och hörts i många sammanhang. Då sånggruppen Flickery Flies bildades var Brita en av de första medlemmarna. Fram till och med 1964 var hon med i gruppen och medverkade i de flesta Knäppupp-revyerna med sånger skrivna av Povel Ramel. Hon gjorde också radio- och folkparksuppträdanden och skivinspelningar med andra låtar.

1960 representerade Brita Sverige i Melodifestivalen i Cannes med sången Augustine.

Större delen av sitt liv bodde Brita och maken Stig Salomonsson i Stockholm. 1970 flyttade paret till Arvidsjaur, där de stannade kvar i tolv år. De flyttade sedan tillbaka till Stockholm där artistlivet fortsatte. Hon övergick mer till musikaler och operetter.

År 1975 gjorde Brita ett litet uppehåll i artistlivet och var under en tid verksam som FN-soldat i Mellersta Östern och Sinai.

2005 gick flyttlasset för makarna till Öland, där de tidigare hade varit i samband med turnéer och även hälsat på goda vänner.

Med utgångspunkt från bostaden i Löttorp deltog Brita Borg gärna med sång och musik på äldreboenden och i andra sammanhang. Där sjöng hon gärna några av de gamla låtarna som Fat Mammy Brown, Du är min tekopp och Ljuva sextital.

När Brita flyttade till Öland bosatte hon sig i Löttorp. Men på grund av sjukdom vistades hon de senaste åren på boende i Borgholm.

Närmast sörjande är maken och en son.

CARIN VON POST

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons