Nyheter

Brita Borg har avlidit

Nyheter Artikeln publicerades

LÖTTORP

Sångerskan, skådespelaren och 50-talets schlagerdrottning Brita Borg har avlidit i Borgholm. Hon blev 83 år gammal.
Brita Borg föddes på Söder i Stockholm i en familj med musikaliska föräldrar och åtta lika musikaliska syskon. Redan som sjuåring stod hon första gången på scenen i Minervaskolan där hon nyss börjat. Hennes första framträdande var att med svärtat ansikte framföra Svarta Sara.
Brita Borg var välkänd som sång-, musik-, revy-, film- och teaterartist. Hennes första skiva kom ut 1943. Karriären inom artistbranchen startade på allvar 1946, och sedan dess har hon setts och hörts i många sammanhang. Då sånggruppen Flickery Flies bildades var Brita en av de första medlemmarna. Fram till och med 1964 var hon med i gruppen och medverkade i de flesta Knäppupp-revyerna med sånger skrivna av Povel Ramel. Hon gjorde också radio- och folkparksuppträdanden och skivinspelningar med andra låtar.
1960 representerade Brita Sverige i Melodifestivalen i Cannes med sången Augustine.
Större delen av sitt liv bodde Brita och maken Stig Salomonsson i Stockholm. 1970 flyttade paret till Arvidsjaur, där de stannade kvar i tolv år. De flyttade sedan tillbaka till Stockholm där artistlivet fortsatte. Hon övergick mer till musikaler och operetter.
År 1975 gjorde Brita ett litet uppehåll i artistlivet och var under en tid verksam som FN-soldat i Mellersta Östern och Sinai.
2005 gick flyttlasset för makarna till Öland, där de tidigare hade varit i samband med turnéer och även hälsat på goda vänner.
Med utgångspunkt från bostaden i Löttorp deltog Brita Borg gärna med sång och musik på äldreboenden och i andra sammanhang. Där sjöng hon gärna några av de gamla låtarna som Fat Mammy Brown, Du är min tekopp och Ljuva sextital.
När Brita flyttade till Öland bosatte hon sig i Löttorp. Men på grund av sjukdom vistades hon de senaste åren på boende i Borgholm.

Närmast sörjande är maken och en son.

CARIN VON POST