Nyheter

”Brand new”: Nu är flytten klar

Nyheter • Publicerad 28 november 2007

FÄRJESTADEN

I torsdags kväll backades brandbilarna in genom sina nya, höga dörrar. Därmed var flytten klar och Färjestaden har fått en ny brandstation.

– Det är skönt att vara här uppe. Det är en fantastisk arbetsmiljö, säger räddningschef Bengt Andersson.

För nästan exakt en månad sedan godkändes lokalerna och under hela förra veckan pågick flytten.

– Allt har gått bra. Men vi har bara hunnit in, det är mycket som ska upp i rum och arkiv, säger Bengt Andersson.

EN NY SERVICE...

Ytan för den nya stationen är dubbelt så stor som den gamla. Men det är inte den enda förändringen.

– Det är stor skillnad både för oss och deltidsbrandmännen. Det är inte så mycket nytt på brandsidan men däremot sådant vi kan serva med. Nu finns tvätthall, utrymme för materiel, verkstad, tvätt, dusch och omklädningsrum, berättar räddningschefen.

Dessutom kommer det snart att ställas i ordning ett gym på övervåningen, i anslutning till omklädningsrummen. Där finns också två soffgrupper där brandmännen ska kunna sitta och prata igenom sina upplevelser efter en brand.

– Det är viktigt att det ges tillfälle att prata. Det är annars dilemmat med deltidsbrandmän att alla splittras efter ett jobb, säger Bengt Andersson.

...OCH NY TEKNIK

Överlag är brandmännen numera omgivna av den allra senaste tekniken. I operatörsrummet finns två typer av kommunikationsradio. En som har kontakt med brandbilarna och en som är kopplad till en mast utanför stationen. Via den masten ska det bli möjligt att kommunicera direkt med brandstationen i Mörbylånga. Operatörsrummet kommer också att utökas med fler datorer:

– Du ska kunna sitta och ha dagboken uppe och visa vad som hänt och vilka åtgärder som tagits, samtidigt som du har en karta uppe och dessutom vanliga administrativa data som personallistor och handböcker.

Som Ölandsbladet tidigare berättat kommer även Ölands ledningscentral i fortsättningen att ligga i den nya brandstationen. Ett statligt bidrag på sex miljoner har resulterat i en avdelning omgiven av betong.

LEDNINGSCENTRAL

– Det är i princip som ett skyddsrum. Den förra ledningscentralen, i Mörbylånga, var byggd för krig. Men idag är samhället mer inriktat på att hjälpa i normala civila situationer, till exempel snöstorm eller översvämning, säger Bengt Andersson.

Representanter från exempelvis socialen, räddningstjänsten och tekniska förvaltningen kan då samlas i olika arbetsgrupper som är anpassade efter händelsen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.