Annons
Nyheter

”Bra affär för båda parter”

Nyheter • Publicerad 17 februari 2006

BORGHOLM

Företagsledningen i Borgholm Energi försvarar köpet av Mittpunkten.– Båda parter gör en bra affär, jag ser ingen förlorare, anser vd Benny Wennberg.

Annons

Enligt Benny Wennberg löser köpet ett mångårigt problem.

– Borgholm Energi har i praktiken haft ansvaret för underhållet på fastigheten, trots att Ötab ägt den. Vi har skött den ändå. Dessutom finns vi redan området i och med pumpstationen bredvid Mittpunkten.

– Köpet är linje med vår verksamhet och har gjorts på affärsmässiga grunder. Borgholm Energi ska skapa förutsättningar för företagen i Borgholm och här

gör vi det för ett företag som upplevt lokalsituationen som jobbig,

– Samtidigt finns vi redan i området i och med pumphuset intill Mittpunkten.

krattade manegen

Han tillbakavisar kritiken mot värderingen.

– Det är ju ingen Benny Wennberg eller Stig Bertilsson-värdering...vi förstod att värderingen kunde ifrågasättas och därför anlitades en opartisk värderingsfirma och värdet hamnade på en miljon.

– Varför han räknat på ett avkastningsvärde på fem procent vet jag inte, möjligen kan den låga räntan ha spelat in. Vi har inte sagt åt honom att räkna på det eller det och jag anser att prisbilden även tål ett avkastningskrav på sju procent.

Varifrån kom initiativet till köpet?

Annons

– Tanken väcktes, kan jag tänka mig, i Ötab. Det var väl ett sätt att röja i boet, att kratta manegen för den nye vd:en, att lösa och bli av med ett gammalt problem.

”inte nej“

I debatten kring köpet av Mittpunkten har bolagets styrelseordförande Stig Bertilsson kritiserats hårt, speciellt efter uttalandet att ”han agerade på kommunledningens uppdrag”. Stig Bertilsson är för övrigt även styrelseledamot av Ötab.

Att kommunledningen gett Stig Bertilsson klartecken förnekades av såväl Sune Axelsson, (s), som Eddie Forsman, (m), i intervjuer med Ölandsbladet.

Benny Wennberg berättar att kommunledningen svarade svävande på bolagets fråga om köp av Mittpunkten.

– Det svar Stig och jag fick av kommunstyrelsens arbetsutskott var varken ja eller nej, det var definitivt inte nej. Sedan fick jag läsa i protokollet från mötet att frågan remitterats till plangruppen och så sas inte vid sittande bord.

Affären kanske störste kritiker, moderatpolitikern Eddie Forsman, anser att energibolagets styrelse inte var ovetande om kommunledningens negativa inställning.

– I plangruppen sas klart och tydligt ”vänta med köp, gör ingenting” och den informationen gick fram till bolagsstyrelsens, det vet jag, säger Eddie Forsman till Ölandsbladet.

fördelar

Benny Wennberg bekräftar att informationen gick fram.

Annons

Men:

– Plangruppen är inget beslutande organ för Borgholm Energi. Jag informerade bolagets styrelse om plangruppens åsikt, men förslog ändå och vid en samlad bedömning att köpet skulle genomföras.

– Och styrelsen gjorde ett strategiskt korrekt beslut på affärsmässiga grunder.

Trots kritiken ser Benny Wennberg en rad fördelar med affären.

– Ötab rensar boet, Borgholm Energi plockar in ytterligare hyresgäster och kommunen blir av med ett 50 000 kronor stort och årligt hål i budgeten. Alla är vinnare och vad är det för fel med det?

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons