Annons
Nyheter

Bowlingavtal, var god dröj

Nyheter • Publicerad 2 november 2006

I onsdags kväll samlades det nya fullmäktige i Borgholm för första gången.Förutom valärenden blev det en intressant diskussion kring bowlingavtalet under aftonen.

– Vi får inte dra det här i långbänk, ska vi ha bowling i Borgholm måste vi sätta ner foten.

Annons

Åke Nilsson, (kd), ordförande i kultur- och fritidsnämnden pläderade för bowling och ansåg att de 500 000 kronor som kommunen enligt avtalet ska betala årligen under tre år är ”väl använda skattekronor”.

Det tyckte dock inte alla i fullmäktige. Flera av talarna – bland dem Hanna Lukka (mp) och Peter Bengtsson (m) – tyckte att kommunen istället skulle betala för den faktiskt använda tiden.

Syftet med avtalet är att ungdomar och pensionärer ska kunna spela bowling för halva priset (100 kronor istället för 200 kronor per timme) under skolterminerna. Det ska också vara billigare att använda Internetcaféet.

Angående det senare tyckte både Per Lublin (öp) och Kerstin Bjellert (v) att priserna för att nyttja Internet i den nya bowlinghallen var höga jämfört med bland annat priserna på samma tjänst i Stockholm.

Ilko Corkovic (s) tyckte att man i samband med bowling borde bygga en ny sporthall, för att få en paketlösning och lösa problemen också för de idrottande ungdomar som inte får den tid de vill ha.

Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (c) poängterade att just bowling är den mest efterfrågade fritidssysselsättningen i de undersökningar som kommunen gjort angående vad befolkningen saknar.

Återremiss av frågan till kommunstyrelsen blev fullmäktiges val, främst beroende på att alla frågor kring den nya bowlinganläggningens serveringstillstånd inte är klara. Socialnämndens ordförande Asta Ivarsson betonade att man måste vara två om ett avtal och att frågan kring serveringstillstånd måste lösas innan avtalet är klart.

Under aftonen valdes kommunstyrelsen, kommunens ”regering”, som under de fyra närmaste åren består av:

Ordförande Lisbeth Lennartsson (c), vice ordförande Sune Axelsson (s), Eddie Forsman (m), Lars-Martin Johansson, (m), Rolf Edmark, (m), Paul Jensen, (c), Kenneth Sturesson, (c), Christina Ateva, (c), Inger Sundbom, (s), Pia Holgersson, (s) och Maria Lindmark, (mp).

Per Lublin (öp) ville att de elva politiker som fått flest kryss i valet skulle sitta i kommunstyrelsen, men fick inget gehör för den tanken.

Annons

Noteras kan att moderaterna övergav sin ursprungliga tanke på att ha med Jan Erici med i kommunstyrelsen (se artikel i tisdagens tidning). Nu rättade partiet in sig i ledet och följde överenskommelsen att den som ska leda en nämnd (i Ericis fall miljö- och byggnadsnämnden) inte ska sitta i kommunstyrelsen också.

Anita Lönegård (m) valdes till ordförande i kommunfullmäktige och får alltså äran att svinga klubban de närmaste fyra åren. Till sin hjälp i presidiet har hon förste vice ordförande Lillebill Grähs (c) och andre vice ordförande Karl-Gustav Nilsson (s).

Kommunala revisorer blev Eva-Lena Israelsson, Anders Marell, Gay-Olof Alfredsson, Johan Barkewall och Arne Tärnblom. I valberedningen sitter Stig Bertilsson, Elisabeth Svensson, Anders Marell, Bo Svantesson, Birger Palm, Siv Axelsson, Karin Kvarnbäck, Anita Lönegård, Christer Johnsson, Mattias Carlsson och Anna-Stina Örninge.

Kring just kommunens valberedningen blev det votering (begärd av Per Lublin). Det tog sin lilla tid eftersom voteringen var skriftlig och alla ledamöter skulle skriva upp de elva kandidater de ville ha. Per Lublin ansåg att alla partier borde ha en ledamot med i valberedningen, men lyckades endast få två röster.

För övrigt kan noteras att fullmäktige under de kommande fyra åren består av 48 ledamöter. Den 49:e och sista stolen kommer att stå tom. Sverigedemokraterna fick så många röster att de tog plats i församlingen, men eftersom det inte fanns någon person kopplad till rösterna står stolen tom.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons