Annons
Nyheter

Borgholm ska må bäst i landet

Nyheter • Publicerad 16 maj 2008

BORGHOLM

– Mitt mål är att invånarna i Borgholms kommun ska må bäst i Sverige.

Annons

Det säger folkhälsosamordnaren Emma Gustafsson. Men hennes arbete är långsiktigt. Först om tio år vet hon om hon har lyckats.

Hennes arbetsuppgift är att få kommunens befolkning att må bättre. Att hon valde yrket folkhälsosamordnare beror på ett mångårigt intresse för hälsofrågor, kost och fysisk aktivitet. Det ligger nära till hands att tro att Emma är en renlevnadsmänniska med pekpinnar om vad som är rätt och fel sätt att leva.

– Jag ser det inte så. Det är upp till var och en att bestämma över sitt liv. Men det finns saker som samhället kan göra, både för att förebygga ohälsa och för att främja hälsa, säger Emma.

STORA PENGAR ATT SPARA...

Med övertygelse berättar hon om hur stress och ohälsa kostar samhället miljardbelopp i form av exempelvis sjukskrivningar och läkarvård. Det finns, menar Emma, stora pengar att spara för en kommun som arbetar aktivt med folkhälsan.

– Vi har en tendens att ingripa när skadan redan är skedd. Min ambition är att politikerna ska förstå att det finns en ekonomisk vinst i att olika aktörer i samhället samverkar för att motverka ohälsa.

Emmas vardag handlar därför mycket om att folkhälsofrågorna ska upp på den politiska dagordningen. Hon vill skapa mötesplatser för föreningar och organisationer. Även om det är en långsam process, har hon under sina två år som folkhälsosamordnare märkt att politikerna sakta men säkert börjar förstå vad folkhälsoarbetet handlar om. Centerpolitikern Sven-Göthe Lidheim, hennes närmaste kollega i kommunen, beskriver hon som ett föredöme för övriga politiker.

Det långsiktiga perspektivet till trots, finns det redan nu goda exempel på att folkhälsoarbetet är värdefullt.

– Valdeltagandet i Borgholms kommun är högt. Detta är ett tecken på att invånarna är socialt aktiva och känner delaktighet, vilket också är ett mål för mig. Uppgivenhet och utanförskap riskerar att leda till ohälsa, säger hon och lyfter även fram att det finns en framtidstro som är viktig.

...MEN DET FINNS OROSMOLN

Annons

Men det finns orosmoln. Statistiken visar att arbetsföra män i Borgholms kommun mår sämre än män i resten av länet. Detta dystra faktum hoppas Emma kunna utreda vidare. Hon vill därför inte analysera orsakerna bakom statistiken.

Vilka är då Emmas egna knep för att må bra? Att hon skrattar mycket märks tydligt under intervjun.

– Skrattet är viktigt, liksom att omge sig med människor som man tycker om, säger hon samtidigt som hon betonar vikten av att fånga dagen, carpe diem. Hennes idrott är simning – en sport som hon var lovande i.

Framöver kommer ledande politiker att i denna tidning svara på frågor om hur de se på folkhälsa.

– Att nå ut i massmedia med folkhälsoarbetet är viktigt för mig. Det ska bli spännande att läsa politikernas svar, avslutar Emma Gustafsson och som så ofta under intervjun brister hon ut i ett smittsamt skratt.

FAKTA: Emma Gustafsson

Ålder: Fyller 30 i år

Bor: Villa i Borgholm

Familj: Sambo med Henrik

Utbildning: 3-årig utbildning

Annons

till Hälsoutvecklare vid Öre-

bro universitet

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons