Annons
Nyheter

Borgholm minskar, Mörbylånga ökar

Nyheter • Publicerad 16 februari 2006

I tisdags presenterades Statistiska Centralbyråns siffror för folkmängden i riket, län och kommuner den 31/12 2005.För Borgholms del blev det en dyster läsning, medan Mörbylånga kan glädja sig åt ett litet överskott.

I Borgholm minskade befolkningen med 66 personer förra året, och som vanligt är förhållanden mellan födda och döda som spökar. Det föddes blott 72 personer medan 148 avled, vilket ger ett födelseunderskott på 76 personer.

Annons

Inflyttningen fortsätter att vara stor, 587 personer, men också utflyttningen som uppgick till 573 personer. Ett överskott på 14 kan ju ändå vara glädjande i sammanhanget, men varför så många flyttar är en adekvat fråga i sammanhanget.

I Mörbylånga kan man dock glädja sig åt en liten befolkningsökning – 2 personer.

Här föddes under förra året 132 personer medan 168 avled. Men ett födelseunderskott på 36 uppvägdes av inflyttningsöverskottet. 714 personer flyttade till kommunen och utflyttningen var 677.

Borgholms kommun hade vid årsskiftet 11 067 invånare och Mörbylånga 13 405.

– Att 587 personer har flyttat in är bra, det är den högsta siffran på flera år. Däremot är det ju inte så roligt att så många som 573 har flyttat ut, säger Borgholms kommunalråd Lisbeth Lennartsson.

– Vi ska försöka göra en analys över vilka grupper som flyttar. Kanske finns det en effekt av nedläggningen av Arla. Samtidigt har näringslivskontoret startat ungdomsprojekt för att fånga upp hemvändare och stimulera unga företagare, men projekten är ännu i sin linda.

Det stora tappet i Borgholm skapar också bekymmer för ekonomichefen Evert Kvarneke. Budget 2006 är inte beräknad på minus 66 personer.

– Nej, vi hade planerat för oförändrat läge, förklarar Evert.

– Det här var inga bra siffror, så här mycket har Borgholm inte tappat på flera år tillbaka.

Ekonomichefens snabba genomgång av siffror från förr visar att in- och utflytt-överskottet var betydligt bättre 2004.

Annons

– Då hade vi plus 41 och 2003 var ännu bättre. För att inte tala om rekordåren 1992 och 1993. Men sedan gick det nedåt för att plana ut de sista åren.

Ur rent kommun-ekonomiskt perspektiv missar Borgholm statligt stöd per varje ”förlorad” invånare.

– Cirka 30 000 kronor i utjämningsbidrag per person. Det här betyder att vi ligger någon miljon för högt i beräkningen och de pengarna måste hämtas in.

Dags att rita om kartan? I kommunens prognoser för de närmaste åren framöver har Borgholm betydligt fler invånare än dagens 11 067. Karta och verklighet överensstämmer inte.

– Jo, i budgetplaneringen för 2007 får vi räkna om, det är rimligt att göra så.

Länets befolkning i sin helhet minskade åter – med 532 personer – och folkmängden uppgår nu till 233 944.

Kommunalrådet i Mörbylånga, Saga Sigvardsson, har dock anledning att vara glad.

– Ett plus på två personer kanske inte låter så märkvärdigt. Vi har väntat på att byggnationen i komunen ska ge utdelning och det här kan ses som ett första tecken.

– När det gäller utflyttningen tror jag att det handlat om många ungdomar, vi har haft stora barnkullar. Men vi är mycket glada över de här siffrorn och hoppas på ytterligare plussiffror, säger Saga Sigvardsson.

Trenden över hela riket är att alltfler flyttar till städerna, särskilt de större, och att landsorten därmed avfolkas. Detta gäller särskilt i de norra länen där flera kommuner har en befolkning på några tusen invånare.

74 av landets kommuner har mindre än 10 000 invånare, och minst är Bjurholm i Västerbottens län där det idag bor blott 2 553 personer.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons