Annons
Nyheter

Borgholm klagade för sent om hemtjänst

Nyheter • Publicerad 19 juli 2010

BORGHOLM

Internt poststrul gör att Borgholms överklagande om hemtjänst-turisterna är i farozonen.

Annons

– Överklagandet kom in för sent, meddelar Kammarrätten.

Förvaltningsrätten gav Borgholms kommun rätt i beslutet att sätta tak på hemtjänstinsatser till visstidsboende. Max fyra veckor var beskedet från Borgholms kommun vilket många andra turistkommuner runt om i landet snabbt anammade.

Till många besvikelse gjorde kammarrätten sedan tummen ner för en sådan tolkning av socialtjänstlagen och gav tre hemtjänst-turister rätt i sin klagan.SKÄLIG

Snabbt fattade socialchefen Lisa Källén, med socialnämndens eniga stöd, beslutet att överklaga kammarrättens dom.

– Kammarrätten lyssnade överhuvudtaget inte på kommunens argument. Jag jan inte begripa varför man bortsåg från det saken gällde: att pröva begreppet skälig levnadsnivå i samband med rekreationsvistelse utanför hemkommunen, var socialchefens kommentar för någon vecka sedan och efter att ha författat överklagandet till regeringsrätten.FÖR SENT

Den då brådskande skrivelsen till kammarrätten, som expedierar överklaganden till regeringsrätten, hamnade dock snett i den interna kommunala postgången.

Enligt uppgifter till Ölandsbladet blev skrivelsen liggande på stadshuset i över ett dygn innan det skickades till adressaten - därmed inkom skrivelsen till kammarrätten först måndagen den 12 juli i stället för som tänkt fredagen den 9 juli.

Förseningen har nu fått förödande konsekvenser.

– Enligt författning och meddelad fullföljdshänvisning skulle överklagandet ha kommit in till kammarrätten inom tre veckor från den dag då domen meddelades, det vill säga den 9 juli 2010. Överklagandet kom in först den 12 juli 2010 och således för sent, påpekar kammarrätten i en skrivelse till socialnämnden.HYSER HOPP

Trots bakslaget hyser Lisa Källén fortsatt hopp om prövning i regeringsrätten.

Annons

– Hoppet är inte ute. Vad vi gör nu är att begära att kammarrätten tar hänsyn till våra problem i den interna postgången, man kan begära förskjuten tid, berättar Lisa Källén med steg två nära sig.

– Går kammarrätten inte med på detta får vi nästa gång en person ansöker om hemtjänst i mer än fyra veckor pröva det ärendet fullt ut - som vi gjorde med de nu tre aktuella domarna.

Ni kör det ärendet i botten, till regeringsrätten om det behövs?

– Ja.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons