Annons
Nyheter

Borgholm Energi – "En pigg 90-åring"

Nyheter • Publicerad 11 oktober 2011

BORGHOLM

Borgholm Energi har fyllt 90 år och det firades med tårta, kaffe, lotterier och tal för allmänheten.

Annons

– Det är fantastiskt att få fira på det här sättet, säger bolagets vd, Benny Wennberg.

I lördags fyllde Borgholm Energi 90 år och detta firades i söndags. Bolaget hade ställt fram sin maskinpark till barnens stora glädje, dagen till ära bjöds det på en 90 decimeter lång rulltårta bakad av köket på Ekbacka och ett lotteri anordnades.

Men först hälsade bolagets vd Benny Wennberg alla välkomna och presenterade inledningstalaren kommunalrådet Lisbeth Lennartsson.

– Borgholm Energi är en pigg 90-åring. Borgholms stad satsade mellan 20 och 30 000 kronor i bolaget för 90 år sedan. Idag är bolaget värt 124 miljoner kronor och det är en fantastisk utveckling. Borgholm Energi skapar möjligheter och ger förutsättningar för kommunen och dess invånare. De har muskler som kommunen själva ibland inte klarar av i sin kommunala investeringsbudget, berättade hon bland annat.

Hon avslutade sitt tal med att ge bolagets styrelseordförande Stig Bertilsson sin lilla ordförandeklubba som en provisorisk lösning tills kommunens gåva var färdigtillverkad. Nämligen en ordförandeklubba med silverplaketter tillverkad av Mittbrodt i Borgholm.

TURBULENT INLEDNING

Nästa talare var Stig Bertilsson som berättade om bolagets utveckling genom åren och deras miljöprofil. Bland annat satsningarna på fjärrvärmen och vindkraften, som gjort dem självförsörjda på el.

Sedan var det dags för Ölandsbladets reporter Rolf Nilsson att berätta om bolagets historia. Han konstaterade att det var ganska turbulent i starten. El-distributionen var opålitlig vilket retade gallfeber på flera personer i Borgholm. Men det blev bättre efter investeringar i ett större el-aggregat.

Efter Rolf Nilssons historiska tillbakablick gick Benny Wennberg återigen upp på podiet och välkomnade alla att ta tårta och kakor.

Barnen sprang snabbt till maskinerna och föräldrarna försökte hålla jämna steg. De fick bland annat möjligheten att åka 12 meter upp i luften med Borgholm Energis kranbil.

Annons

MÅNGA UTMANINGAR

Firandet lockade cirka 100 personer och Benny Wennberg tyckte det var lyckat.

– Vädret är fint och mycket folk, det är jätteroligt, säger han.

Vilken är er största utmaning i framtiden?

– Vi har flera stora utmaningar. Vår skattefinansierade del med bland annat park och gator är en stor utmaning. För vi ska klara att leverera lika mycket men med mindre resurser. Sedan har vi VA-utbyggnaden i Djupvik och Lofta och Resedan som är viktiga utmaningar. Det är oklart hur stor roll vi kommer att ha med Ekbackas framtid när den verksamheten flyttar till Resedan och det är inte osannolikt att vi blir inblandande i projektet i yttre hamnen, säger han och fortsätter:

– Vi kommer att fortsätta skapa förutsättningar för kommunen och våra invånare även i framtiden.

ALEXANDER JENSEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons