Annons
Nyheter

Boplats från stenåldern funnen

Nyheter • Publicerad 3 mars 2008

RESMO

Fornlämningar från järnålder och tidig stenålder har hittats i Resmo. Bland annat keramikskärvor och flinta har legat gömda några decimeter ner i jorden. Fynden har gjorts i samband med en arkeologisk förundersökning.

Annons

Fyra tomter i Resmo ska bebyggas, och länsstyrelsen bedömde det som högst troligt att fornlämningar kunde finnas på området. Kalmar läns museum har utfört de arkeologiska undersökningarna, som pågått från onsdag till fredag förra veckan.

– Vår taktik är att göra sökschakt, där vi går ner till orörd mark. Vi hittade direkt så kallade kulturlager, ett jordlager som är mörkare på grund av mänsklig aktivitet. Men även anläggningar, som är lämningar efter nedgrävningar, säger Ludvig Papmehl-Dufay, arkeolog och projektledare.

RESMO SOCKEN RIKT PÅ FYND

Det mest fascinerande fynden gjordes i områdets nordöstra del. Här har arkeologerna hittat tydliga spår. Kulturlager och anläggningar med skärvor av flinta och keramik tyder på att området med allra största sannolikhet utgör utkanten av en boplats.

– Dekoren på keramikskärvorna är karakteristisk för yngre stenålder och tyder på att det är en boplats från 3 000 till 3 500 år före Kristus. Det är kul att hitta den här typen av keramik, som över huvud taget inte har hittats på många ställen på Öland, säger Ludvig Papmehl-Dufay.

Det är svårt att säga hur stor boplats det handlar om. Förmodligen sträcker den sig österut, mot övre vägen.

– Men det här är en utsatt plats, spåren kan vara förstörda av odling, säger Ludvig Papmehl-Dufay.

Om boplatsen skulle vara från stenåldern, är det troligt att den är samtida med de fyra stenkammargravar som finns kring Resmo och Mysinge.

– Över huvud taget är Resmo socken rik på fynd. I åkrarna ner mot nedre vägen har rikliga lämningar hittats, bland annat offerfynd, säger Ludvig Papmehl-Dufay.

STORT ARKEOLOGISKT VÄRDE

Annons

Även i den västligaste delen av förundersökningsområdet hittades skärvor från förhistorisk tid.

– Det är svårt att exakt datera, men jag skulle gissa på äldre järnålder.

I fredags besökte länsstyrelsen förundersökningsplatsen för att bedöma nästa steg i arbetet. Förmodligen följer en slutundersökning. Då kommer kulturlagret tas bort för att bland annat få fram konstruktioner av byggnaderna.

– Det kan vara svårt att få fram mycket information. Men platsen har ett stort värde i sig eftersom det inte finns många liknande fynd.

När slutundersökningen är gjord är det fritt för tomtägarna att bygga sina hus.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons