Annons
Nyheter

Bönder vill flytta murar

Nyheter • Publicerad 24 februari 2014

Efter att tidigare ha varit mycket restriktiva när lantbrukare har velat flytta på stenmurar eller lägga igen diken har länsstyrelsen gjort det lättare att få dispens från gällande regler. Det visar sig också i att fler och fler dispensansökningar kommer in från bönderna på Öland. Bara den senaste månaden har åtta ansökningar kommit till länsstyrelsen.

I det moderna lantbruket med allt större maskiner vill många bönder flytta stengärdsgårdar och lägga igen diken för att kunna bruka markerna på ett effektivare sätt. Tidigare har det varit näst intill omöjligt och orsaken har då benämnts att murarna är biotopsskyddade. På senare år har flera exempel funnits på Öland där enskilda bönder har hotats med mer än hundratusen kronor i böter efter att ha flyttat på stenmurar.

Läs hela artikeln i tisdagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons