Annons
Nyheter

Bonde söker frihet – ansåg sig inte ha tid att sitta i fängelse

Nyheter • Publicerad 21 juni 2007

MELLERSTA ÖLAND

Det är inga förmildrande omständigheter att man är bonde, när det gäller eventuell straffpåföljd efter grovt rattfylleri. Det anser hovrätten och slår fast tingsrättens dom om en månads fängelse för grovt rattfylleri mot en 32-årig man från östra Öland.

Annons

Det var den 25 november 2006 som ölänningen festade till det på Sandra i Kalmar. När han skulle hem så lyckades han, enligt egen utsago, inte få tag i taxi. I stället satte sig 32-åringen bakom ratten i en personbil för att köra de drygt tre milen hem. Vid Ölandsbron stoppades föraren med 1,78 promille i blodet av polisen.

NEKADE SAMHÄLLSTJÄNST

Tingsrätten dömde ölänningen till en månads fängelse, detta sedan denne inte lämnat sitt samtycke att utföra samhällstjänst. 32-åringen uppgav att hans yrke som bonde krävde att han alltid var i tjänst och att han på grund av det inte hade möjlighet att utföra samhällstjänst. Även en fängelsepåföljd skulle medföra stora problem för honom då han sköter gården helt själv, uppgav 32-åringen för tingsrätten.

Ölänningen överklagade tingsrättens fängelsedom till hovrätten. Hovrätten finner emellertid ingen anledning att ändra tingsrättens dom, även om 32-åringen nu lämnat sitt samtycke till samhällstjänst. Syftet har varit att köra bil tre mil och detta med en alkoholhalt i blodet om 1,78 promille. Det kan inte anses vara obetydligt anser hovrätten och tycker heller inte att 32-åringens yrke medför annan bedömning, varför tingsrättens fängelsestraff på en månad kvarstår.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons