Annons
Nyheter

Bombhotet vid bankrånet: Utrymningen kostade miljoner

Nyheter • Publicerad 20 maj 2008

FÄRJESTADEN

Mitt under fredagsrusningen utrymdes Ölands Köpstad till följd av bombhot i samband med bankrånet. Centrumledaren Michael Friberg uppskattar att den ekonomiska förlusten uppgår till nära två miljoner kronor brutto.

Annons

– Men pengarna är inte det första man tänker på. Det viktigaste är att personal och kunder klarar sig, säger han.

Utrymningen skedde inte omedelbart, utan först när poliser på plats bedömde att det fanns risk för att en bomb lämnats inne på Ölands Bank.

”PENGAR EJ VIKTIGAST”

– Sedan höll vi stängt resten av dagen. Huvudorsaken till det var att det inväntades en bombgrupp från Malmö, säger Michael Friberg.

Han tror att Köpstadens affärer sammanlagt förlorat 1,5-2 miljoner.

– Det är klart att det inte är jättebra när en fredag eftermiddag och kväll förstörs av något sådant. Men pengar är inte det viktigaste den dagen, försäljningen tar vi igen senare. Det gäller att ha ordning på prioriteringarna, säger han.

Michael Friberg är nöjd med utrymningsförloppet, som i efterhand fick beröm av polisen.

NÖJD MED PERSONALEN

– Personalen agerade väldigt bra. De sade till sina kunder att lägga varorna var de än stod och butikschefen stannade kvar sist i butiken för att se till att alla kommit ut.

Klädesplagg blev liggande på golv och i provhytter. På Ica lämnades mat kvar på varuband och i vagnar längs gångarna. Även butiksanställdas personliga tillhörigheter blev kvar inne i byggnaden. Många fick därför ordna skjuts hem då de inte hade sina bilnycklar. Men efter några timmar kunde butikscheferna gå in en och en tillsammans med en polisman, för att tömma skåp och personalutrymmen. Avspärrningarna togs inte bort förrän vid elvatiden på kvällen.

Annons

FICK JOBBA PÅ NATTEN

Under natten var många på plats för att ställa allt i ordning.

– Framför allt jobbade de på Ica, jag tror att mycket mat förstördes och behövde slängas, säger Michael Friberg.

Han var i sin bostad då han fick vetskap om rånet, men blev snabbt inkallad till Köpstaden. Under resten av dagen var han länken mellan polis och personal.

– Jag gick runt mycket på området och tycker att informationen flöt på bra. Ingen var jättechockad. Och det var skönt att det gick som det gick. Idag har alla medlidande för de som utsatts i den änden där banken ligger.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons