Annons
Nyheter

Bo – den framsynte optikern

Nyheter • Publicerad 12 februari 2007

GRÖNHÖGEN

En ambulerande optiker på södra Öland? Jovisst, i fyra år har legitimerade optikern Bo Rodensjö i Grönhögen åkt runt med Synvårdsbussen och provat ut och sålt glasögon hemma hos folk. Nu är verksamheten dock begränsad till mottagning hemma en gång i veckan och så småningom tänker Bo att trappa ner helt.

Annons

Bo Rodensjö och hustru Eva är sedan fyra år bofasta i Grönhögen, i ett gammalt fiskarboställe nere vid hamnen.

– Vi har haft huset i 25 år och bott här sommartid, och den definitiva flytten är det bästa vi gjort. Det är ju en fantastisk miljö och vi stortrivs.

Bo Rodensjö, som kommer från Stockholm, har tidigare haft en ”glasögonbutik” på St Eriksgatan i 20 år, men sålde den till sin bror när han var 50.

– Jag ville göra något nytt, men det första året gjorde jag ingenting. Därefter köpte jag en buss och inredde den med all optikerutrustning och började med en mobil verksamhet, berättar Bo som också har arbetsmedicinsk utbildning och varit lärare på Optikerskolan.

DAGS ATT LÄGGA AV

– Min första kund var Riksskatteverket med 3 000 anställda. Där stannade jag utanför dörren så personalen hade alltså nära till synundersökningen. Och bågarna visade jag i styrelserummet. Det här innebar förstås en stor tidsbesparing för myndigheten, säger Bo som även haft Invandrarverket, Statskontoret och företaget Scandiakonsult som kunder.

När det var som mest att göra hade han två bussar och en anställd. Sedan Bo flyttade hit har han haft sin kundkrets på södra Öland och även fastlandet. Men nu har bussen ställts, så kunderna får komma till honom i stället.

– Jag fyller 70 i år och det börjar väl bli dags att lägga av. Kanske det finns någon som vill ta över verksamheten och ett stort kundregister?

Bo och Eva Rodensjö trivs alltså förträffligt i sitt före detta fiskarboställe som delvis härrör sig från 1690-talet. Och det gemensamma intresset är golf.

– Golfbanan i Grönhögen är ju en motor för samhället och södra Öland, säger Bo som själv har 18 i handicap.

Annons

VISIONER FÖR BYGDEN

Det har varit en stor inflyttning till Grönhögen, fastighetspriserna har stigit och i dag finns det knappast något objekt till salu. Men Bo ser möjligheter till en fortsatt utveckling av Grönhögen, utan att idyllen ska gå förlorad.

– Ja, de fyra stora hallarna vid hamnen, där Guldfågeln tidigare hade kycklinguppfödning, skulle bli en perfekt plats för 55 plus-boende. De ligger visserligen rakt nedanför för vår bostad, men det skulle inte störa oss ett dugg. En bättre plats för ett sådant boende är nog svårt att uppbringa, alldeles intill golfbanan, säger Bo som tänker kontakta byggföretaget JM där han har lite känningar.

Stockholmsbaserade JM, som står för John Mattson, har dessutom ett dotterföretag som heter Seniorgården, och som runt om i landet bygger bostäder för just denna målgrupp. Och att det i huvudsak är lite grånade golfare som är den stora inflyttningsgruppen i Grönhögen är det ingen tvekan om.

– Om några veckor är vi 32 personer från Grönhögen som åker på en golfresa till Tunisien, avslutar Bo Rodensjö.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons