Annons
Nyheter

Björn tävlade i ”bilmekar-VM”

Nyheter • Publicerad 23 februari 2006

SKOGSBY/TARRAGONA

Den gångna helgen tävlade Björn Svensson från Skogsby i Seats bilmekaniker-VM i spanska Tarragona.

Annons

Ölänningen Björn Svensson är en av Sveriges bästa bilmekaniker, eller snarare bilelektriker. För numera handlar det minst lika mycket om elektronik som om motorer.

– Det är egentligen alldeles för mycket elektronik i dagens bilar, säger Björn Svensson.

Han om någon borde veta, för dagarna i ända står Björn och felsöker. Han har alltid gillat att hålla på med bilar och sedan 13 år tillbaka arbetar han på Uffes Bil & Maskinrep AB i Kalmar.

Yrket har förändrats en hel del sedan han började.

– Förr var det mest skruvande, men nu är det mycket felsökning med diagnosinstrument och informationssökning på datorn.

TVÅA – I NULÄGET

Björn är den enda utbildade teknikmekanikern som jobbar med Seat, varför han inte blev förvånad när han blev uttagen att tävla i bilmekaniker-VM, eller Top Service People som den formellt heter.

Det är för övrigt inte första gången han deltar i tävlingen. Redan 2003 representerade han Sverige, tillsammans med sin chef Ulf Eklund, och placerade sig då på en elfteplats.

I år tävlade 74 deltagare från 24 länder, så konkurrensen var hård. Men Björn lyckades ändå placera sig som tvåa – i nuläget. Alla, förutom mexikanaren som vann, utropades nämligen till tvåor i väntan på att det slutgiltiga resultatet blir klart om ett par veckor.

INGEN FANN FELET

Annons

Trots den samlade kompetensen var det dock ingen som fann felet i det praktiska momentet.

– Och vi har inte fått veta svaret, säger Björn Svensson, som direkt efter tävlingen i Tarragona tog flyget till Salzburg för en välförtjänt skidsemester. Men redan på måndag är det dags att ta nya tag igen.

– Det är alltid någon bil som krånglar...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons