Annons
Nyheter

Bistra tider för gatupratare

Nyheter • Publicerad 26 juli 2009

Borgholms kamp mot felplacerade gatupratare och alltför skrymmande varuexponering på Storgatan fortsätter.

– Det går bra, det känns som att vi är på väg och hunnit ganska långt, förklarar planeringschefen Christer Petersson.

Annons

Trädäckens tid på Storgatan är över och förbi, kvarstår gatupratare på rymmen långt från ägarna men strategiskt placerade i allas blickfång samt butiker med halva varu-utbudet på gatan.

– Det står numera ett antal gatupratare på tekniska förrådet, skyltar som plockats bort från Storgatan av Borgholm Energi. Vid mindre avvikelser från gällande regler justerar personalen från Borgholm Energi placeringen av skyltarna, men är det helt galet plockas de bort för förvaring på tekniska förrådet.

– Gatupratarna och varuexponeringen är under bevakning, säger Christer Pettersson, ändock nöjd i halvtid. Det stora flertalet handlare följer reglerna (på pränt redan 2005) för Storgatan.

– Det har gått smidigt med inte alltför många protester, i alla fall har inte många sådana nått oss.

Samtidigt finns uttalat missnöje med denna mer strikta hållning från kommunens och Framtids Borgholms sida.

Tre butiker efter Storgatan (Magique, Borgholms nya Mode, Butik Manhattan) överklagade nyligen kommunens beslut att gatupratare och varuexponering får placeras inom ett område som är högst 70 centimeter ut från husvägg och högst fem meter utmed den lokal verksamheten bedrivs i.

”Den tillåtna ytan är för liten”, menade de tre butiksägarna i sina överklaganden och anförde att under högsäsong är uppemot 50 procent av försäljningen beroende av de varor som exponeras utanför affären.

Länsrätten avslog i veckan butikernas klagan med motiveringen att kommunen har sin fulla rätt att ange de villkor som behövs för att tillgodose de intressen kommunen har att bevaka i fråga om skötsel av den offentliga platsen, markanvändning, stadsbild, miljö och trafik.

– Bra att få det på papper, är Christers Peterssons kommentar till domen och konstaterar nöjt att polisen, efter Kalmar-exempel, agerar i frågan.

– De var ute och kontrollerade i går (torsdag).

Annons

I veckan avlägsnades även Reeboks tillståndslösa och stora varuvagn på Storgatan, en vagn som väckt irritation bland andra handlare.

– Hur är det möjligt att Borgholm Energi plockar bort mina skyltar, medan ingen säger någonting om Reeboks varuvagn? Får Reebok göra så kan jag också göra så, menade en upprörd handlare när han besökte Ölandsbladets redaktion på onsdagen.

Morgonen efter var varuvagnen borta.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons