Annons
Nyheter

Biop uppfyller myndighetskrav

Nyheter • Publicerad 28 maj 2008

MELLBÖDA

Många av Ölands enskilda avlopp rinner direkt ut i havet och bidrar till förhöjning av kväve- och fosforhalten längs kusterna. Avloppen utgör idag den nästa största källan till fosfatutsläpp i havet efter jordbruket. Men nu finns det en avloppsreningsanläggning, kretsloppsbrunnen Biop, som uppfyller myndigheternas krav.

Annons

På Öland är det Lars och Carina Lundqvist på Bad & VVS-huset i Mellböda som säljer och installerar anläggningen.

– Den är framtagen i samarbete mellan företaget Bioptech och Kungliga Tekniska Högskolan och är resultatet av flera års forskning, berättar Lars Lundqvist.

IGENVÄXTA VIKAR

– I höstas kom den ut på marknaden och hittills har jag installerat två anläggningar på norra Öland. Och jag har beställningar på flera.

Under fem decennier har han sett hur vikarna vuxit igen på östra Öland.

– Som liten grabb tittade jag på när fiskarna slängde tillbaka magra flundror i Källahamn. De simmande ner till botten och man kunde se dem tydligt i sanden. Som ett akvarium. Så är det som bekant inte idag. Jag anser att det är hög tid att komma tillrätta med bristfälliga avlopp. En trekammarbrunn har dålig sedimentering och släpper ut fosfor och stenkista är ännu värre.

Lars menar att det saknas politisk kraft för att genomföra en förbättring.

– Ge miljökontoret resurser så att inspektörerna hinner med att inventera avloppen.

MÖJLIGT BYGGA UT

Källahamn är också aktuell för ett Biop-system när Lars och Stina Börjesson ska uppföra ett tiotal sjöbodar för uthyrning i hamnen.

Annons

– Systemet kan byggas ut i flera steg, så i princip är det möjligt att koppla in samtliga fastigheter i området.

Hur fungerar då detta kretsloppssytem?

– Enkelt uttryckt är det en kväve- och fosforfälla där allt återgår till naturen under kontrollerade former. Tre filter med nätrullar, fyllda med 500 kilo polonite som är en bergart som mals ned till korn, absorberar ämnena och efter att vattnet gått igenom en infiltrationsbädd håller det badkvalitet. Och restprodukten blir kontrollerad gödning i jordbruket, säger Lars.

Vad kostar då en komplett anläggning?

– Det beror lite på markförhållandena, om det är lättgrävt eller krävs sprängning. Men man kan säga omkring 100 000 kronor, och krävs det en infiltrationsbädd ytterligare 30 000 kronor, säger Lars Lundqvist.

I Borgholms kommun är VA-systemet väl utbyggt, men mycket återstår. Närmast kommer omkring 500 fastigheter i Djuvik-Loftaområdet att anslutas och även ett stugområde i Kårehamn, där Borgholm energi har köpt reningsverket i den före detta fiskfabriken. Men det finns platser där kommunalt avlopp inte kommer att byggas ut under överskådlig tid så här finns alltså ett alternativ som är godkänt.

ROLF NILSSON

Fotnot:En utförligare beskrivning och tekniska specifikationer finns att läsa på hemsidan: www.bioptech.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons