Annons
Nyheter

Bildstörningarna: Högtryck ger ”lågtryck” för TV-sändningarna

Nyheter • Publicerad 20 december 2007

ÖLAND

TV-trassel? Tröstlöst becksvart i rutan? Håll ut, snart blir det sämre väder.

Annons

– Vi hoppas på annorlunda väder, meddelar Lennart Ivarsson,  informationschef på TV-operatören Teracom.

Andra struntar i högtryck och gör sändingsturbulensen till regeringsfråga.

Norra Öland var först ut, där slogs TV-nätet ut för drygt en vecka sedan.  Nu följer stora delar av Sydsverige efter i denna TV-såpa utan bild. Kalmar, södra Öland, Borgholm, Skåne, Köpingsvik, Halland – från alla möjliga håll kommer rapporter om stora störningar i TV-nätet.

– Jag fick plötsligt en massa danska kanaler, kommissarie Morse på danska. Det var dejligt, berättar en borgholmbo.

BLIR VANSINNIG

Andra ser ingenting...

– Förutom den där rutan där det står ”Ingen signal” och den är inte mycket att se på, rapporterar Ragnar Andersson från Ranstad utanför Löttorp.

Lika illa är läget för många i Köpingsvik.

– Vi har samma skit som de på norra Öland. Först blir man påtvingad ett nytt system och så fungerar det inte. Man blir vansinnig, säger Staffan Pile med antennen riktad mot Västervik.

HALVA PROGRAM

Annons

Heta känsloyttringar hörs även från södra Öland.

– Vi på södra Öland har ofta irriterande störningar. Varför ska vi som inte kan se TV fullt ut betala TV-avgift, det är inte roligt att bara se halva program, mailar Inga-Lill Andersson.

Från en position strax norr om Övra Wannborga berättar en TV-tittare om stor bondebesvikelse:

– Final på ”Bonde söker fru”, men det kunde man inte se. Om det här beror på högtrycket är det förbaskat lustigt att man sätter igång det digitala systemet innan allt fungerar. Visst är det roligt med fint väder, men det är inte roligt när barnbarnen kommer över jul och ska titta på TV!

SKALL FUNGERA

Högtrycks-tråden tas även upp av riksdagsmannen  och moderaten Jan R Andersson, Kalmar.

– Sändningarna ska fungera  även om det är högtryck. Man kan tolerera att det klickar någon dag, men inte en hel vecka som på norra Öland, säger Jan R Anderson och gör TV-turbulensen till regeringsärende i och med en skriftlig fråga till infrastrukturministern Åsa Torstensson (c):

”Nu verkar det dock som problemen har återkommit under den senaste veckan. Naturligtvis ska alla svenskar ha möjlighet att se både Kalle Anka på julafton såsom nyheter och samhällsinformation. Inte minst på norra Öland där avståndet till kärnkraftverket i Oskarshamn fågelvägen bara handlar några mil. Vilka åtgärder avser statsrådet vidtaga för att invånarna på norra Öland fortsättningsvis ska kunna garanteras TV-sändningar?”‚ skriver Jan R Andersson bland annat.

EXTREMT VÄDER

TV-operatören Teracom pekar med hela handen på vädersituationen.

Annons

– Det är väldigt extrema väderförhållanden som råder vilket ger kraftiga störningar. Öland är kanske extra drabbat i och med allt vatten runtomkring och får därmed in störande och långväga signaler. Dessutom har högtrycket legat ovanligt länge, men det brukar luckra upp sig. Det här kommer några gånger per år och störde även det analoga nätet, förklarar Lennart Ivarsson, informationschef  på Teracom.

Du hoppas på sämre väder?

– Åtminstone annorlunda väder...

Går problemet att lösa?

– Vi har försökt bygga bort problemet genom tekniska åtgärder, men det går inte att bygga bort till 100 procent. Den enskilde kan inte göra något och jag vill betona att det är inte dennes utrustning det är fel på, säger Lennart Ivarsson, som inte vågar lova TV till jul.

– Jag är tyvärr ingen väderman.

SIGNALER STUDSAR

Enligt expertis kan mycket avlägsna signaler nå södra Sverige vid speciella väderlägen, som mäktiga högtryck. Signaler från Danmark och norra Tyskland studsar långt mot så kallade e-skikt i atmosfären och slår ut inhemska signaler när de väl ”landar”. SMHI:s prognoser säger att högtrycket över södra Sverige ska försvinna lagom till julafton för att ersättas av en rad lågtryck från väster, vilket kan innebära hopp för Kalla Anka med vänner klockan 15.00.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons