Annons
Nyheter

Bidragstagare tog in på hotell: ”Kan ju inte bo hur som helst”

Nyheter • Publicerad 20 november 2007

BORGHOLMS KOMMUN

Socialbidrag, visst, men bidragstagaren kan inte kräva ersättning för taxiresor, internetbiljetter och övernattningar i ”värdshusliknande miljöer”. Det anser länsrätten och bannar en 57-åring från Borgholms kommun.

Annons

57-åringen har avtjänat ett fängelsestraff för ett grovt brott. Enligt 57-åringen finns det en hotbild mot honom. Bland annat skall ett direkt hot ha riktats mot honom då han vistades på sin gamla postadress på Öland.

”TVUNGEN FLYTTA RUNT”

Hotbilden mot 57-åringen har gjort att han anser sig nödgad att flytta omkring. 57-åringen säger själv till länsrätten att han ”kan knappast acceptera vilket boende som helst, i vart fall inte rivingsfastigheter”.

– En skälig levnadsstandard måste kunna garanteras, för boende och livsuppehälle och självklarheter som tillgång till radio och tv, samt Internet, för att inte äventyra framtida försörjning, påpekar 57-åringen för länsrätten.

STADSHOTELL OCH TAXI

En del utgifter kan 57-åringen verifiera med hjälp av kvitton, andra inte. Av handlingarna i målet framgår att mannen blivit erbjuden ett boende i Småland under en vecka i september. Men redan efter tre dagar lämnade mannen det enklare boendet för att i stället ta in på Stadshotellet i Kalmar. Den notan ville han att Borgholms socialnämnd skulle stå för, liksom taxiresor.

Socialnämnden säger nej till utökat bistånd. Länsrätten ger socialnämnden rätt.

– Rätten till bistånd är inte ovillkorlig. Som biståndssökande är man skyldig att planera sin ekonomi, försöka begränsa sina kostnader samt att rådgöra med socialnämnden innan man fördyrar sina levnadskostnader, skriver länsrätten i sitt beslut att avslå 57-åringens överklagan.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons